Šarčević: Od privatnih fakulteta još su gore privatne srednje škole

Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je da je, 27 godina od osnivanja privatnih škola i fakulteta, državno obrazovanje bolje na svim nivoima.
Šarčević: Od privatnih fakulteta još su gore privatne srednje škole
Foto: Pixabay (Ilustracija)
"Privatni univerziteti u Srbiji nisu na svetskom nivou kvaliteta, ali jedan broj ustanova počinje ozbiljno da radi na tome. Privatne srednje škole su još gore od fakulteta tog tipa", komentar je ministra Šarčevića na pitanje "Politike" dokle nas je odvelo privatno obrazovanje.
 
Problem je, kaže, u tome što kod nas "ne postoji spoljašnje vrednovanje rada privatnih obrazovnih ustanova i ishoda tog obrazovanje, pa je mogao da radi ko kako želi".
 
Praksa je, ističe, bila da u privatnim školama svima podele petice, đaci budu vukovci, a roditelji zadovoljni kupljenim uspehom.
 
"A onda sam se susretao sa slučajevima da takvi vukovci dođu da upišu državne studije i osvoje nula poena na prijemnom za Fakultet organizacionih nauka", rekao je ministar.
 
Prema njegovom mišljenju, "da je od starta država uvela nacionalnu maturu koja se uvodi za dve godine i koja će upravo biti kontrola rada u školama i spoljašnje vrednovanje znanja stečenog do kraja srednjeg školovanja, ne bi moglo tako da bude".
 
"Imamo mnogo kvalitetnih državnih škola i mnogo nekvalitetnih privatnih škola. Razlog je što njihove osnivače niko nije kontrolisao, mogli su da biraju da rade kvalitetno, a izabrali su samo novac", ocenjuje Šarčević.
  • Voja

    09.12.2019 09:57
    Neverovatno
    Potpuno je neverovatno da se nikada u pitanje ne postavljaju državni fakulteti i srednje škole,a minimalno 50% ne zadovoljava nikakve standarde.Stalno se vrti priča o lošim privatnim i čestitim državnim školama, a to nema veze sa realnim stanjem.Državni fakulteti još masovnije izdaju sumnjive doktorate, koje neće da daju na javni uvid.Koliko samo ima politike na državnim fakultetima, a da ne govorimo o korupciji.Ništa se neće promeniti dok budu važili dvostruki aršini na polju obrazovanja.
  • Jovan

    08.12.2019 19:50
    Batali ti to ministre, nego daj reci šta se danas dešava sa kupcem Megatrenda? Pozdravlja te drug iz Krušika.
  • Jovan

    08.12.2019 19:48
    A jedina privatna srednja koja vredi je ugostila Nučića juniora, jel tako ministre?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.