Srbija u utorak otvara još jedno poglavlje sa EU - o slobodnom kretanju kapitala

Evropska unija je odlučila da u pregovorima o prijemu Srbije u EU u utorak otvori još jedno poglavlje - o slobodnom kretanju kapitala, bitno za jačanje ekonomskih veza i investicija u Srbiju.
Srbija u utorak otvara još jedno poglavlje sa EU - o slobodnom kretanju kapitala
Foto: 021
To su agenciji Beta najavili zvaničnici u Savetu ministara EU u Briselu, navodeći da je odluka o otvaranju novog poglavlja u pregovorima sa Srbijom usaglašena na sastanku Komiteta ambasadora stalnih predstavnika pri EU i Radne grupe za proširenje EU.
 
Poglavlje o slobodnom kretanju kapitala će biti otvoreno u utorak predveče na međuvladinoj konferenciji EU-Srbija, na margini zasedanja šefova diplomatija EU u Briselu.
 
Zvaničnici Vlade Srbije su ranije izrazili nezadovoljstvo time što se otvara samo jedno poglavlje, jer smatraju da je Srbija spremna i za otvaranje još tri poglavlja: o slobodnom kretanju radne snage, o transevropskim mrežama, o politici saobraćaja.
 
Izvori u Briselu su mišljenja da u ovom trenutku verovatno saglasnost o otvaranju više poglavlja teško da je mogla da se usaglasi imajući u vidu da u telima EU predstoji temeljita rasprava o predlozima za promenu "metodologije" procesa proširenja EU, na zahtev Francuske i nekoliko drugih članica Unije.
 
Cilj promena je da proces proširenja EU postane delotvorniji i "opipljiviji" za građane zemalja-kandidata.
 
Ta promena metodologije, rekli su zvaničnici Evropske komisije i nekih vlada EU, ne mora ali može da obuhvati i kandidate za članstvo koji već uveliko pregovaraju s Unijom, ako se obostrano zaključi da je to korisno i svrsishodno.
 
Promena "metodologije" proširenja na kojoj već radi Evropska komisija, trebalo bi da se usaglasi do majskog samita EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu.
  • Jedno pitanje

    08.12.2019 22:07
    Kad smo kod slobodnog kretanja
    Kako se u to uklapa zahtev naše najnovije države da banke za nju nadgledaju svaku elektronsku transakciju bez donjeg limita i traže način da uzmu 50 pošto ili koliko već ?
    Smeju li banke po zakonu o poverljivosti podataka da rade direktno za poresku inspekciju i prijavljuju joj da je Mika Peri uplatio ili povremeno uplaćuje 5000 dinara ?
    Zašto je ljudima zabranjeno da svoj novac ponesu u inostranstvo preko NBS limita?
  • /

    08.12.2019 20:43
    /
    vec sam spomenuo: kao ono o autorskim pravima pa opet srpski zakonodavac dopusta otvaranje obelix rostilja

    koga vise folirate. mislite da vas oni tamo ne mogu procitati.
    ovih dana se puno ljudi zali da im ne radi povezivanje kartica sa paypalom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.