Srbija izgubila 2,5 milijarde dinara zbog ilegalne seče šuma

Bespravna seča šume uz administrativnu liniju Srbije i Kosova nanela je Srbiji štetu veću od 2,5 milijarde dinara, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
Srbija izgubila 2,5 milijarde dinara zbog ilegalne seče šuma
Foto: Pixabay
Prema podacima Srbijašuma, koje prenosi CINS, u proteklih 20 godina je na toj teritoriji ilegalnom sečom nestalo oko 636 hiljada metara kubnih šuma, a samo za deset meseci ove godine posečeno je drveće vredno 74,5 miliona dinara.
 
Od 1999. godine Srbijašume ne mogu da spreče bespravnu seču u državnim šumama na teritoriji oko administrativne linije jer im je pristup ograničen. Od tada to preduzeće faktički ne upravlja gazdinstvima na teritoriji Kosova koje je u nadležnosti kosovskih institucija.
 
Najviše stabala posečeno je na teritoriji gradova i opština koje se nalaze na jugu Srbije, Leskovca - više od 241 hiljade metara kubnih drva, i Vranja gde je seča oko 221 hiljade metara kubnih proizvela štetu koja prevazilazi milijardu dinara, pre svega na lokalitetima Zarbinske reke i Trnovačke reke.
 
Na teritoriji koja se nalazi uz severni deo Kosova najugroženije su Mojstirske šume u okviru šumskog gazdinstva Raška, naveo je CINS.
 
Kosovska policija je dostavila podatke CINS-u koji pokazuju da je na udaru opština Leposavić gde većinski žive Srbi. S druge strane administrativne linije ta opština se naslanja na Novi Pazar i Rašku, a obuhvata deo planine Kopaonik kao i nekoliko brda na kojima se dešavaju krađe šume.
 
Za oko 10 godina policija je identifikovala 56 slučajeva ilegalne seče, procesuirane su 82 osobe, dok je u pet slučajeva nepoznato ko je posekao šumu.
  • Patak

    11.12.2019 17:24
    Cena stete?
    Kako se zapravo odredjuje cena pricinjene stete secom suma? Srednja cena kubika drva za ogrev? Srednja cena drveta za izradu namestaja? Cena parketa?
    Samo ograniceni mozgovi mogu odredjivati cenu stete koja je neprocenjiva u parama, a samim tim se i podstice ilegalna seca posto je cena odredjena i javno objavljena.
  • Nada

    10.12.2019 00:57
    ???
    Jesu li isti "počinioci-šumari" opustošili i Frušku goru?
  • Комит јужна Србија

    09.12.2019 17:32
    Mrsomudno
    Neće da seče opančar ali hoće slaninarska mešina iz AP Gomnovije. Zna se ko je najveći uvoznik drvne građe u zemlji. Sada kada nam je sever napravio ovu štetu prodaju spin priču: " pustite to, brinite o Fruskoj gori" , a na jugu se za godinu dana iseče više šume nego što je ukupan šumski fond NP Fruška gora i sve to ode na sever.

    Baš nećemo da brinemo o Fruskoj gori, nego o ovoj opljačkanoj sumi od dve ipo milijarde dinara koje su mahom završile u Vojvodini!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.