Preminuo glumac i književnik Zoran Rankić

Srpski glumac i književnik Zoran Rankić, nakon duge i teške bolesti, preminuo je danas u Beogradu u 84. godini, saopštilo je Udruženje književnika Srbije.
Rankić je bio najpoznatiji po ulogama Nikole Kalabića u mini TV-seriji "Poslednji čin" i Žarka Popare u TV-seriji "Srećni ljudi", emitovanim na TV Beograd i RTS-u.
 
Rankić je rođen u Derventi (BiH) 1935. godine.
 
Bio je prvak Beogradskog dramskog pozorišta, satiričar, dramski pisac, reditelj, aforističar i pesnik.
 
Ostvario je 26 uloga na filmu i televiziji i više stotina na radiju, a bio je poznat i po izvanrednim interpretacijama poezije na brojnim književnim večerima.
 
Rankić je bio član Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske i počasni član Beogradskog aforističarskog kruga.
 
Pozorišnu karijeru započeo je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, čiji je bio član do 1960. godine. U malom pozorištu Sarajevo bio je od 1971. godine, u Savremenom pozorištu Beograd od 1961-1975. godine, a u Beogradskom dramskom pozorištu od 1975-1999. godine.
 
Prvu televizijsku ulogu dobio je u filmu "Sektor D" 1962. godine, a naredne godine pojavio se u televizijskoj seriji "Šest svečanih pozivnica".
 
Autor je dramskih dela "Kalemegdanci" i "Skretnica". "Kalemegdanci" su, u njegovoj režiji postavljeni na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.
 
Rankić je autor zbirki pesama "Aorist" i "Ekser" (2006). Objavio je i knjige aforizama: "Doviđenja, kako ste?", "Aforizmi", "Balkanski nervčik", "Ovde kiša, ali i "Srbija" i "Kod cara u podne". Aforizme je objavljivao u dnevnim novinama i časopisima "Reflektor", "Ekspres Politika", "Večernje novosti", "Politika", "Otadžbina", "Kafane"...
 
Više od 15 godina bio je stalni saradnik "Ošišanog ježa", u kojem je objavljivao aforizme u rubrici "Balkanski nervčik".
 
U "Večernjim novostima" je osamdesetih godina prošlog veka imao satiričnu rubriku "Aforizmi jednog glumca".
  • Nesa

    09.12.2019 18:50
    Ah
    Jos jedan velikan prema kome su se bezvredni odnosili bedno. To je matrica.
  • Ibro

    09.12.2019 15:14
    Ibro
    Hmmmmmm,zbogom legendo
  • Stevan

    09.12.2019 14:39
    Da je glumio u Americi, za sporednu ulogu u "Srećnim ljudima" u je sledovao Oskar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija