Sedmorica Srba optuženi za ratne zločine nad Bošnjacima u Jusućima kod Zvornika

Sedmorica Srba optužena su za ubistvo najmanje 48 osoba i progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mesta Jusići kod Zvornika, saopštilo je Tužilaštvo BiH.
Sedmorica Srba optuženi za ratne zločine nad Bošnjacima u Jusućima kod Zvornika
Foto: Pixabay
Optužnica je podignuta protiv Pere Radića zvanog "Jarac", Bože Vidovića, Petka Tomića zvanog "Gavran" i "Crni gavran", Branka Studena, Dušana Spasojević zvanog "Šifra", Vlade Ristanovića zvanog "Tošanov" i Milana Mijića zvanog "Mišo".
 
Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.
 
Optuženi su da su od aprila do decembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske RS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, kao pripadnici Teritorijalne odbrane, a kasnije Zvorničke brigade VRS, učestvovali u organizovanim napadima na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Jusići.
 
Terete za ubistva i nestanak više desetina osoba, nezakonita zatočenja, nasilne progone žena i dece, kao i paljenje i uništavanje kuća i druge imovine Bošnjaka.
 
Optuženi se terete da su lično i direktno učestvovali u napadu na selo Jusići i počinjenim zločinima, i optuženi su za zločin protiv čovečnosti. Tužilaštvo BiH će optužnicu dokazivati sa 130 svedoka i stručnih veštaka, među kojima i pet svedoka koji će iskaz dati uz mere zaštite, a biće predočene stotine predmeta dokaznog materijala.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija