Istraživanje pokazalo: Zaposleni u pravosuđu manje veruju sudstvu od drugih građana

Sudije, tužioci, advokati i pravnici u Srbiji imaju manje poverenja u pravosudni sistem od ostatka građana, a prosečne ocene poverenja za sve institucije sistema su ispod "trojke", navodi se u istraživanju koje je sprovela Platforma za monitoring socijalne situacije u Srbiji (MONS).
Istraživanje pokazalo: Zaposleni u pravosuđu manje veruju sudstvu od drugih građana
Foto: Pixabay
Tek svaki peti građanin Srbiji, oko 21 odsto njih, veruje pravosuđu, a slični rezultati su dobijeni i 2009. i 2013. godine, što znači da poverenje ili nepoverenje u sudske vlasti ne zavisi od pojedinačne situacije ili dnevnopolitičkih događaja.
 
Kako piše Nova ekonomija, autor istraživanja i profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu Danilo Vuković je ovakve rezultate uporedio sa "krvnom slikom društva” koja ukazuje na dublje probleme celog društva.
 
"Kao i povišeni ili sniženi broj leukocita u krvi, to nam ukazuje da nešto iza tih podataka ne funkcioniše. Pravosuđe u Srbiji nije efikasno i nije pravedno. Ni [zaposleni u pravosuđu] sami ne veruju u sistem u kome rade… Skoro polovina sudija nam je kazalo da su doživeli neki vid pritiska", naveo je Vuković.
 
Za stavove građana, ne samo prema pravosuđu, zaslužni su i mediji, koji u nadpolovičnoj većini o zakonima u skupštinskoj proceduri izeštavaju tako što citiraju svađe između poslanika, oko četvrtina medija prenosi sadržaj novih zakona, dok ih svega četiri odsto analizira i daje preporuke za neko poboljšanje, dodaje Vuković.
 
Predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Katarina Golubović navela je da je jedan od razloga nepoverenja u institucije dugo trajanje postupaka.
 
U istraživanju se navodi da je od više od 676 hiljada nerešenih predmeta osnovnih sudova starijih od dve godine krajem prošle godine čak 626 hiljade izvršno.
 
"Od toga, više od 190 hiljada predmeta na izvršenje čeka duže od deset godina", navela je Golubović, dodavši da taj problem nije nov. Prema njenim rečima, izvršna vlast u kontinuitetu zna za te probleme, a da se od samog početka reforme pravosuđa nije učinilo dovoljno da sistemski i efektivno reše identifikovane probleme. 
 
Navodi i da sudska vlast u Srbiji ne dobija dovoljno sredstava za rad, što dovodi do preopterećenja sudija, koji neretko vode više stotina predmeta.
 
Najveći broj neizvršenih presuda tiče se povrede prava na imovinu, najčešće neisplaćenih plata ili drugih sporova koji su radnici poveli protiv, u nekim slučajevima, odavno nepostojećih preduzeća.
 
Istraživačica u Centru za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Tara Tepavac ocenjuje da Skupština Srbije mora da igra veću ulogu i da bude kontrateža sve većoj moći izvršne vlasti. 
 
"Parlament je trenutno u fazi visoke zakonodavne delatnosti, a veliki broj bukvalno samo prolazi [kroz to telo]. Hitna procedura se primenjuje u velikom broju slučajeva, čak u 45 odsto svih zakona", kazala je Tepavac.
 
Ocenjuje i da se kontrolni mehanizmi dostupni Skupštini ne koriste u dovoljnoj meri, poput javnih slušanja, koja su skoro prestala da se upotrebljavaju.
  • @čista logika

    13.12.2019 11:41
    S jednom napomenom - uzrok svih zala u svim sferama društva je korumpirano pravosudje. Kad je ono trulo, e onda truli sve. Jer, kako se leči javašluk, nerad, neznanje i korupcija u nekoj oblasti života, pa i zdravstu, graditeljstvu, prosveti, politici, bilo čemu? Tuži se i kažnjava. Kad je pravosudje trulo, tu padaju i svi drugi sistemi.
  • čista logika

    12.12.2019 11:10
    ispitajte i zdravstvo
    Isto tako i zaposleni u zdravstvu manje veruju doktorima od ostalih građana....znaju dobro šta se sve tamo radi i kako se radi.
  • @Ha,ha,ha

    12.12.2019 10:40
    Gluposti, vera postoji
    I nema, i ima.
    Ima problema koji treba da se reše uz različite vrste podrški.
    Da je to istina onda ne bi radili ni jedan slučaj.

    Oni i te kako pomažu ljudima.
    Reč je o tome da mora mnogo bolje.

    Da postoji strah.

    Sudije su tužile za otkaze pa dobile odštetu u Strazburu.

    Svi treba da budu kao sudija Majić.
    Znači da vera postoji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.