Umesto kupca stana, poresku prijavu podnosiće notar

Poresku prijavu o prometu nepokretnosti i nasleđivanju sprovedenom kod javnog beležnika od 1. januara stranke neće podnositi poreskim organima samostalno i lično, već će to automatski raditi notari, čime će se godišnje uštedeti oko 6,5 miliona evra.
Umesto kupca stana, poresku prijavu podnosiće notar
Foto: Pixabay
Direktorka za regulatornu reformu NALED-a Jelena Bojović rekla je za Tanjug da postoji 120.000 kupovina, prodaja ili nasleđivanja nepokretnosti tokom godine, koje se reflektuju na oko milion ljudi u Srbiji.
 
"Za građane i za privredu ta promena znači da ne moraju da obilaze šaltere Poreske uprave i lokalnih poreskih administracija, a godišnje je ukupna ušteda za građane i privredu veća od 6,5 miliona evra", navodi Bojović.
 
Izmenama Zakona o porezu na imovinu uvedene su promene za poreske prijave kod poreza na nasleđeni poklon, kao i pri prenosu apsolutnih prava.
 
"Reforma je počela 2018. godine, kada je uveden postupak predaje informacija od javnog beležnika automatski Katastru. Reforma poreskih prijava je kompleksna jer u njoj učestvuju ministarstva pravde, finansija, građevine, Katastar i Poreska uprava, lokalne poreske administracije i kancelarija za IT upravu, i dobro je što će rezultati biti vidljivi od 1. januara. Do 1. januara biće pušteni svi softveri, koji su morali da se promene, unaprede i međusobno ukrste da bi ceo sistem profunkcionisao", dodaje Bojović.
 
U 2020. godini obaveza notara će biti da posle postupka prometa nepokretnosti ili nasleđivanja, podatke i isprave bitne za utvrđivanje poreza pošalje republičkoj Poreskoj upravi, lokalnim poreskim administracijama i samom Katastru.
  • Neopoanyius

    12.12.2019 11:37
    Nekada davno...
    Nekad je to u sudu sve rađeno, ništa novo izmišljeno nije. Pa sud prestade to raditi, pa proveravati koliko ugovora je vezano za nepokretnost,pa...
  • Jeste zlo

    12.12.2019 11:04
    Naravno.
    Notar će da doda 20 kvadrata u prijavi,a ti posle dokazuj.
    Ali, ako notaru dobro platiš, smilovaće ti se i prijaviti kako jeste.

    Ovi u stvaru potpuno nisu svesni kako stvaraju uslove za revoluciju.
  • RVosha

    12.12.2019 10:54
    Smrdija
    " .. čime će se godišnje uštedeti oko 6,5 miliona evra."

    i vise nego dovoljno za punjenje dzepova

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.