"Torlak" proizveo domaću vakcinu protiv gripa

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" proizveo je domaću vakcinu protiv gripa, splitovanu, inaktivisanu - TorVaxFlu, saopšteno je iz tog instituta.
"Torlak" proizveo domaću vakcinu protiv gripa
Foto: Pixabay
Od 2009. godine "Torlak" se priključio projektu Svetske zdravstvene organizacije - Globalni akcioni plan za proizvodnju vakcine protiv gripa (GAP), a razvoj splitovane inaktivisane vakcine protiv gripa je trajao do 2014. kada su sprovedena pretklinička ispitivanja kojima je potvrđena bezbednost i imunogenost vakcine u humanoj populaciji i na životinjama.
 
Kako je saopšteno iz Torlaka, od 14 zemalja koje su učestvovale u projektu SZO, samo su Srbija, Brazil i Vijetnam uspele da naprave ovu vakcinu.
 
Reč je o trovalentnoj vakcini, koja sadrži dva tipa A virusa i jedan tip B i namenjena je populaciji od 18 do 65 godina.
 
Vakcina po svim parametrima odgovara zahtevima Evropske Farmakopeje, kao i kvalitetu drugih trovalentnih vakcina koje se mogu naći na tržištu i svake godine će se proizvoditi od sojeva koje preporuči SZO, a u zavisnosti od toga koji tipovi virusa trenutno cirkulišu, navedeno je u saopštenju.
 
TorVaxFlu vakcina je jednodozna tj. ne sadrži konzervanse niti sadrži ađuvans.
 
Registraciona dokumentacija i uzorci vakcine predati su Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije i od momenta kada agencija bude dala zeleno svetlo, proizvodnja vakcine će moći da počne. Plan je da se prve godine proizvede 150.000 vakcina, a da vremenom taj broj raste do pola miliona.
 
Iz Instituta poručuju da će u slučaju pandemije "Torlak" biti u stanju da proizvede i pandemijsku vakcinu za potrebe Srbije, uz podršku Ministarstva zdravlja.
 
Rekonstrukcija pogona za proizvodnju vakcine protiv gripa u "Torlaku" počela je 2006. godine, a cilj je bio da se izgradi pogon koji odgovara svim zahtevima dobre proizvođačke prakse.
  • Danilo

    12.12.2019 13:49
    Baš lepo
    marko d. petrov
    Baš lepo. Da više ne brinemo za vaše zdravlje.
  • veksa

    12.12.2019 13:27
    Konačno. Imali smo najbolje vakcine i narod je imao poverenja u domaće tržište.
    Želim im puno uspeha i nadam se da neće biti ograničeni u vrsti i količini proizvedenih vakcina jer smatram da je neko uzimao procenat od nabavke vakcina iz inostranstva. Videćemo.
  • NS

    12.12.2019 12:15
    Komentar
    Hvala bogu docekasmo obnovu Torlaka. Proizvodio je najbolje i najpreciscenije vakcine na svetu. Samo da ga opet ne uniste kao i farmaceutsku industriju. bravo za Torlak. Nase je najbolje!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija