UNS traži da SNS hitno smeni Simonovića nakon pretnji javnom tužiocu

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je Srpsku naprednu stranku (SNS) da hitno smeni bivšeg predsednika opštine Grocka i funkcionera SNS-a Dragoljuba Simonovića zbog "nedopustivih pretnji javnom tužiocu".
"UNS poziva Srpsku naprednu stranku da se jasno ogradi od postupka svog funkcionera i da ga hitno smeni sa svih stranačkih funkcija", piše u saopštenju tog udruženja.
 
UNS smatra da je "neprihvatljivo da stranački funkcioner preti javnom tužiocu" koji zastupa državu u "najtežem slučaju napada na novinara u poslednjih 12 godina".
 
UNS protestuje i zbog toga što je sudija Slavko Žugić dozvolio Simonoviću da preti javnom tužiocu i da vređa novinara Milana Jovanovića da je "dekica koji nema uticaja", "nepismen", "osoba sa psihološkim problemima", "notorni lažov", a redakciju "Žig infa" da je "reketaška organizacija", piše u saopštenju.
 
Na suđenju zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanoviča optuženi Simonović je više puta prozvao tužioca. Spočitavajući tužiocu kako ga gleda, da li se smeje i zamerajući mu da se založio za slučaj kao da je branilac novinara Jovanovića, a ne tužilac, Simonović je poručio i da posle ovog procesa "tužiocu može da se desi da više uopšte ne bude i da ne radi kao javni tužilac".
 
Poverenik: Simonovićeva izjava upućena zameniku javnog tužioca je vid pritiska
 
Izjava Dragoljuba Simonovića, upućena zameniku javnog tužioca u kojoj kaže da može da mu se "desi ne bude tužilac", nije bila u funkciji ostvarivanja prava na odbranu - ta izjava je uznemiravajuće sadržine, data u cilju ostvarivanja uticaja na rad zamenika javnog tužioca u konkretnom predmetu, rekao je za N1 Poverenik za samostalnost javnog tužilaštva Goran Ilić.
 
On je naveo da je Konsultativno veće evropskih tužilaca, u jednom od svojih mišljenja, navelo da uznemiravajuće izjave, upućene tužiocima, jesu vid nedozvoljenog pritiska na tužilastvo.
 
Protest povodom godišnjice paljenja kuće novinaru
 
Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je na protestu "Dogorelo je" da bez bezbednih novinara i slobodnih medija nema slobodnih gradjana.
 
Protest, koji je organizovao NUNS, održan je u Beogradu povodom godinu dana od paljenja kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke i više od stotinu napada na novinare u proteklih godinu dana u Srbiji.
 
Bodrožić je istakao da se, zbog odsustva reakcije institucija koje bi trebalo da zaštite novinare i napada najviših državnih funkcionera, stvara atmosfera u kojoj se profesionalni novinari povlače.
 
Novinar BIRN-a Slobodan Georgiev pozvao je novinare u Srbiji da, "kada već institucije ne preduzimaju ništa", nastave rad na istraživanju korupcije i malverzacija u opštini Grocka zbog koje je Jovanoviću zapaljena kuća, a za čije paljenje je optužen bivši predsednik te opštine Dragoljub Simonović (SNS).
 
Georgiev je dodao je u Srbiji bilo slučajeva napada na novinare koji nikada nisu dobili epilog, ali je da nijedan nije bio ovako jasan.
 
Novinar Rade Radovanović pozvao je mlade novinare u Srbiji da se bore za istinu i činjenice i ocenio da će se trenutno stanje u medijima održati sve dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na vlasti.
 
Organizatori su istakli da se nadaju da će proces protiv Simonovića koji je u toku dobiti epilog koji zaslužuje. Okupljeni i organizatori ovog skupa su pružili podršku štrajkačima u JP "Pošta Srbije" koji više dana štrajkuju zbog loših uslova rada, uzbunjivaču iz "Krušika" Aleksandru Obradoviću koji je u kućnom pritvoru, kao i redakciji NIN-a.
 
Novinari su nosili transparente sa fotografijama izgorele kuće Jovanovića na kojima piše "Dogorelo je. Šta čekate?".
 
Među okupljenima su bili poznati beogradski novinari, kao i političari i aktivisti predsednik Dveri Boško Obradović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović, aktivisti Udruženja "Jedan od pet miliona" kao i funkcioneri Pokreta slobodnih gradjana (PSG).
  • kadar

    13.12.2019 15:08
    @ Ilija
    & "To je kadar po njihovom obrascu i ono takve ne daju".
    On je njih (SNS) zadužio: ukidanje stanice Bg Glavna sa Spoljnom za Bg na vodi, ruski zajam od nekih 800 miliona $ i sve ono što spada u taj zajam i pruga od Bg do Pančeva za Rafineriju i Gasprom i ovaj deo koji ide od Pazove ka NS, i dmv garniture, komada 26 i "biznis plan" za krčmljenje železnice 2015. Ko shvati zbog čega je takav jedan njima bio važan, razumeće zašto se toliko osilio pa može da teroriše i novinara i tužioca i bilo koga drugog, jer radio je prljave poslove za SNS, bio im je važan.
  • Caslav

    13.12.2019 09:08
    Bas
    Jedan fin, renesansni gospodin.
  • Sljam

    13.12.2019 08:17
    Ybog cuvanja polupislemnih bahatih likova sns ce u istoriju
    Ovoliko sljama nikad ne bi dobilo sansu da se nije desio SNS

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.