Protest protiv ukidanja pokrajinskog Sekretarijata za ekologiju

Nevladine organizacije iz Srbije okupljene oko Centra za ekologiju i održivi razvoj i Zelenu mrežu Vojvodine uputile su danas javni protest zbog odluke pokrajinske skupštine da ukine vojvođanski Sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Nevladine organizacije iz Srbije okupljene oko Centra za ekologiju i održivi razvoj i Zelenu mrežu Vojvodine uputile su danas javni protest zbog odluke pokrajinske skupštine da ukine vojvođanski Sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

NVO su u saopštenju ocenile da je "slepa odanost beogradskim 'šefovima' i krojačima naših sudbina bila dovoljan razlog za nepromišljeno ukidanje u Vojvodini dva važna sekretarijata - za zaštitu životne sredine i obrazovanje".

"Kako je moguće da danas, u sred Evrope na koju se neumorno pozivamo, budu ugašeni resori koji predstavljaju ključne korake ka toj istoj Evropi, koja je održivi razvoj shvatila kao svoju alfa i omega strategiju", navodi se u saopštenju.

NVO smatraju da će "nepotrebna i šeprtljava" odluka Skupštine Vojvodine imati "dalekosežne posledice" po zaštitu životne sredine i održivi razvoj Pokrajine.

"Sigurno je da Vlada Vojvodine treba da u ovoj situaciji razmotri kako će se obavljanje rastućih i zahtevnih nadležnosti u pogledu životne sredine ubuduće vršiti, te da barem kada je odluka već pala uključi civilni sektor u dijalog o budućoj politici novouspostavljenog sekretarijata", navodi se u saopštenju.

Odlukom o rekonstrukciji Vlade Vojvodine, prestali su da rade sekretarijati za urbanizam i graditeljstvo i za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, a osnovan je novi koji nosi naziv Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

NVO su najavile da će kroz stalni dijalog sa EU u pitanjima zaštite životne sredine i održivog razvoja izraziti svoju zabrinutost zbog prestanka rada posebnog Sekretarijata za životnu sredinu i održivi razvoj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.