Sloga: Vlast nameće ekološku taksu građanima, Brnabić: Građani neće plaćati taksu

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" smatraju da građani Srbije ne treba da plaćaju ekološku taksu od 1.200 dinara koja je najavljena od nove godine, jer je to još jedan neosnovan "namet" koju nesposobna vlast nameće osiromašenim građanima.

Umesto da ekološku taksu plaćaju oni koji je najviše proizvode industrijskim zagađenjem, poput kompanije "Hestil" u Smederevu, "Ziđina" u Boru, termoelektrana na ugalj, hemijskih postrojenja i kompanija koje se bave proizvodnjom i preradom otpada, vlast opet udara po džepu osiromašenih građana, navodi Sloga, cilj je, kako tvrdi, da se pribavi neophodni novac za punjenje budžeta i rad neefikasnog Ministartva zaštite životne sredine.

Posebno je zanimljiva teza koja se u zadnje vreme plasira javnosti oko zagađenja prouzrokovanog automobilima na dizel gorivo, gde se oni okrivljuju kao najveći zagađivači, dok se istovremeno zbog izvoza struje o kome javnost vrlo malo zna, ili gotovo ništa – forsira grejanje domaćinstva na drva i ugalj u zimskom periodu.

Sloga smatra se da pre donošenja bilo kakve takse, mora povesti ozbiljna javna rasprava i stručna polemika oko toga ko su najveći zagađivači u Srbiji, koliko oni plaćaju i da li ispunjavaju uslove za rad, pa tek onda utvrditi ima li osnove za donošenje jedne ovakve takse koju treba da finansiraju građani.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da “nema govora” da će građani plaćati paušalno oko 100 dinara mesečno ili 1.200 dinara godišnje eko taksu od 2020. godine.

“Mi ćemo u ponedeljak precizirati tu uredbu na osnovu koje su se pojavili novinski članci. Mi jesmo ove godine menjali uredbu da bi se eko taksa, pre svega za preduzeća i kompanije plaćala na način koji je transparentniji i da to ne bi bio parafiskalni namet za privredu koja posluje u Srbiji”, objasnila je Brnabić.

Ona je dodala da je njen predlog za buduću Vladu Srbije da se ceo zakon koji reguliše tu oblast izmeni i da više ne postoje dve naknade.

“Predlog će biti da se taksa plaća na republičkom nivou i da se onda preraspodeljuje lokalnim samoupravama”, rekla je Brnabić u Vladi Srbije.

  • Bor Boranin

    19.12.2019 10:30
    КУДА ПЛОВИ ОВАЈ БРОД?
    Oвих дана се уводи еко такса грађанима 1200 динара годишње, затим премијер(ка) демантује. Чудо, још један тотално неоправдан намет грађана, поготову они који станују у топлифицираним становима. Овај намет није једини. Тако, рачун за струју је оптерећен, неоправдано, са накнада за повлашћене произвођаче електричне енергије 0,093 дин/kWh (помаже се производње зелене енергије), а видимо шта се све дешава у земљи по питању МХЕ. Рачун за струју је оптерећен и накнадом за унапређење енергетске ефикасности 0,015 дин/kWh, а по природи те ефикасности о њој се секирају пројектанти, произвођачи опреме, изградња, а терет се своди на грађане. Рачуни за струју још се оптерећују акцизом 7,5%, ПДВ 20% и јавни сервис 220 динара. Када се све то сабере, грађанин за струју плаћају ЕПС-у 72,59 %, а држава се гребе од грађана са 27,41%. То се исто дешава и са рачунима за комуналије, а тек вршљање потрошачких цена. Хлеб у Бору био је прошле године 25, а сада је 45 дин/векни, а плате и пензије годинама се не мењају, реално падају. Толике хвалбе о напретку Србије, а стандард грађаа никада гори, афрички.
  • Ko će naraniti

    14.12.2019 19:57
    Namnožili su se kao smrdibube po Srbiji.
    Osioni i obesni.
  • Ivan

    14.12.2019 16:49
    Uskorao taksa,ako nisil clan SNS,sta jos nece smisliti da izvlace od naroda pare,taksa TV gde nas jos lazu,bagra jedna

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.