Fila: Haški tribunal je razmatrao dokument koji Ziberaj spominje

Toma Fila, advokat i član Predsedništva Socijalističke partije Srbije tvrdi da je dokument koji spominje savetnik odlazećeg ministra spoljnih poslova Kosova, Jetljir Ziberaj, razmatran u Haškom tribunalu i da predstavlja "pravi dokaz" da se rukovodstvo Socijalističke partije Srbije 17. februara 1999. zalagalo samo za mir, političko rešenje i ravnopravnost svih naroda na Kosovu.
Fila precizira da je zapisnik sa sednice Izvršnog odbora SPS, koji pominje Ziberaj, a kome je prisustvovao Ivica Dačić, bio među dokumentima koje je razmatrao Haški tribunal u predmetu Milutinović i ostali i zaključio da je "... delegacija SRJ došla u Rambuje u dobroj veri da postigne sporazum... i da delegacija SRJ nije odgovorna za propast pregovora u Rambujeu…", navodi se u saopštenju člana Predsedništva SPS.
 
Fila kaže da zaključak sa te sednice glasi: "Građani Republike Srbije, rukovodstvo RS i SRJ i relevantne političke stranke jedinstveni su u stavu da se problemi na Kosovu i Metohiji mogu trajno rešiti samo mirnim putem uz puno poštovanje principa ravnopravnosti svih nacionalnih zajednica i suvereniteta i teritorjalnog integriteta RS i SRJ".
 
Član predsedništva SPS dodaje da se Ivica Dačić nikada neće naći među okrivljenima pred Specijalnim sudom, a to prema njegovim rečima, dokazuje i dokument koji navodi Ziberaj.
 
"Ziberajev politički autogol je samo izraz panike u Prištini pred izbijanjem istine na videlo i neminovnim pozivom na odgovornost za nedela koja su učinili", zaključuje Fila.
 
Ziberaj je na Fejsbuku objavio zapisnik sa sednice Izvršnog odbora Glavnog odbora SPS iz februara 1999. koji sadrži izveštaje o toku pregovora u Rambujeu, koje su podneli Živadin Jovanović, tadašnji ministar spoljnih poslova i Milomir Minić, tadašnji predsednik veća građana Savezne skupštine SRJ i zaključke sa ove sednice.
 
Ziberaj tvrdi da se iz dokumenta mogu pročitati pokušaji prikrivanja masakra i masovnog proterivanja iz domova građana Kosova. Portal Kossev navodi da njihovi novinari u dokumentu nisu mogli da identifikuju sadržaj koji bi mogao da se interpretira kao otvoreno iskazivanje namere da se prikriju masakri ili bilo koji drugi zločini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.