Počela primena novog pravila na granicama: Zabranjeno prenošenje većine voća i povrća

Iako je na graničnom prelazu Horgoš - Reske od juče na snazi minimum granične kontrole za putnički saobraćaj, koji su ugovorili ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske kako bi se smanjile gužve, naši severni susedi uveli su novi propis - od sada se na teritoriju Evropske unije žive biljke mogu preneti samo ukoliko imaju prateću fitosanitarnu dokumentaciju, prenose "Novosti".
Počela primena novog pravila na granicama: Zabranjeno prenošenje većine voća i povrća
Foto: Pixabay
Kako bi se zaštitili od štetočina, izuzetka nema - bilo da je u pitanju jedna jabuka ili gajba, bilo da je reč o lukovicama ili rasadu. Ukoliko se pronađu u vozilu, a nemaju odgovarajuće dokumente, putnik će to morati ili da baci, ili će ga mađarski carinici vratiti nazad u Srbiju. Putnici kod onih kod kojih se pronađu biljke neće biti novčano kažnjeni, ali neće moći da nastave put. Zanimljivo je da se ova obaveza ne odnosi na pet biljaka - urme, durijan, ananas, banane i kokos, koje i dalje možemo da nosimo, čak i kada ne poseduju uverenje o zdravstvenoj ispravnosti.
 
"Od naših carinika smo čuli za ova nova pravila i već kod nas bacili jabuke i banane koje smo poneli deci ako se u povratku duže zadržimo na granici", kaže Milan J. iz Novog Sada, koji je sa porodicom krenuo u Beč na Božićni vašar.
 
Mnogi naši građani svakodnevno odlaze na rad u Mađarsku i često sa sobom nose voće za užinu.
 
"Svako jutro putujem u Segedin i za užinu ponesem dve ili tri jabuke. Nije problem, sada ću ih baciti, ali videćemo kako će to funkcionisati kada počnu veće gužve", kratko je "Novostima" rekao Arpad Mesaroš.
 
Nova pravila izazvala su revolt putnika u autobusu, koji su organizovano krenuli u obilazak Budimpešte.
 
"Da li će sada mađarski carinici pregledati svaki ranac i odrediti šta smemo da jedemo? To je kontradiktorno sa najavama da će se ubrzati carinska procedura", smatra Anastazija iz Beograda.
 
U međuvremenu, naše granične službe su spremne za predstojeći veći talas putnika, koji se očekuje već naredne nedelje. Minimum granične kontrole trajaće do 15. januara i primenjivaće se ukoliko dođe do pojačanog intenziteta saobraćaja.
 
"Radićemo punim kapacitetom, na svih šest terminala, a tražili smo i pojačanje iz drugih jedinica. Sa naše strane sigurno neće biti problema", najavljuje Vukan Papić, zamenik komandira na graničnom prelazu Horgoš.
 
Stroži pravilnici o tome šta putnici smeju da unesu u EU napravljeni su zbog biljnih štetočina, a kao deo direktive Evropske unije koja se odnosi na voće i povrće. Na listi evropske institucije je 20 karantinskih štetočina koje se namnožavaju i šire, a uključujući japansku bubu, azijsku bubu dugog roga, citrusovu zelenu i crnu tačku i Xylella fastidiosa, čiji je ekonomski, ekološki i društveni uticaj na teritoriji EU najoštriji.
  • Vlada

    22.01.2020 00:02
    Smesni
    Pa te stetocine su dosle od njih sa zapada i amerike pa sada ispada da su nastale kod nas ustvari dosle su odatle pa sada kao to kod njih nema velikig li cuda bruka sta rade sami sebi prave budalama i ismejavaju sami sebe
  • Plači Juropo!

    18.12.2019 06:13
    Mene niko neće sprečiti da prošvercujem lešnik ili orah.
    A ako se naljutim, i krastavac ću!
  • a hypocrite

    17.12.2019 17:38
    ne volite evropu ali zato obozavate audije , renoe , mercedese , bmw-eje , citroene , ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija