Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo informacije od UAE o Dojčinoviću

Ambasada Srbije u Abu Dabiju zatražila je informaciju od Ujedinjenih Arapskih Emirata o razlozima zadržavanja državljanina Srbije Stevana Dojčinovića, urednika portala KRIK, i onemogućavanja njegovog ulaska u UAE, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Srbije.
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo informacije od UAE o Dojčinoviću
Foto: 021.rs
Dojčinović je juče zadržan na aerodromu u Abu Dabiju, gde je trebalo da učestvuje na međunarodnoj konferenciji Кancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala, a pošto mu je onemogućen ulazak u UAE, jutros je vraćen avionom u Srbiju.
 
MSP navodi da se Dojčinović tim povodom nije obraćao predstavnicima Ambasade Srbije, niti zatražio konzularnu pomoć i zaštitu, kao i da se organi UAE nisu obratili Ambasadi Srbije u Abu Dabiju, niti su je obavestili o zadržavanju Dojčinovića, te da nisu poznati razlozi onemogućavanja njegovog ulaska u tu zemlju.
 
"Ambasador Srbije, koji je prisustvovao konferenciji Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala, posredno je obavešten o ovom događaju, od učesnika konferencije", navodi MSP.
 
Kako se navodi, "u skladu sa diplomatskom praksom, građanima koji su zadržani od stranih nadležnih organa omogućava se, ukoliko to žele, kontakt sa njihovom ambasadom, u cilju pružanja konzularne pomoći".
 
"Napominjemo da je diskreciono pravo svake države da po sopstvenoj proceni onemogući ulazak stranim državljanima, te da nema obavezu da obrazloži razloge svog stava. To isto se desilo Dojčinoviću i ranije, kada mu je onemogućen ulazak u Rusiju", navodi MSP.
 
Kako se navodi, Srbija, Ministarstvo spoljnih poslova i Vlada Srbije "nikada nisu niti će sugerisati bilo kojoj državi na svetu da bilo kog državljanina Srbije stavi na restriktivne liste".
 
Po povratku u Srbiju, Dojčinović je za Radio Slobodna Evropa izjavio da nema informaciju zašto je deportovan iz Abu Dabija, da mu je na aerodromu rečeno da je na "crnoj listi", ali da mu više detalja nije saopštila ni policija UAE, ni policija Srbije, po sletanju u Beograd.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.