BIRN: Otac Nebojše Stefanovića u maju u fabrici oružja kao član delegacije MUP-a

Branko Stefanović, otac ministra policije Nebojše Stefanovića, u maju 2019. godine poslovno je posetio italijansku fabriku oružja "Bereta" zajedno sa delegacijom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.
Branko Stefanović, otac ministra policije Nebojše Stefanovića, u maju 2019. godine poslovno je posetio italijansku fabriku oružja "Bereta" zajedno sa delegacijom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.
 
Kada je maja 2019. godine visoka delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije posetila "Beretu", poznatu fabriku oružja smeštenu na severu Italije, sa sobom su poveli i trojicu predstavnika firme GIM.
 
Jedan od njih bio je i Branko Stefanović, otac ministra policije, koji je na put krenuo u svojstvu specijalnog savetnika i člana zvanične državne delegacije, otkriva BIRN.
 
Nakon što je BIRN objavio o poseti Branka Stefanovića "Krušiku" i njegovom službenom putu u Saudijsku Arabiji u svojstvu pravnog savetnika GIM-a, ovo je još jedan od dokaza koji pokazuju povezanost oca ministra policije i tog beogradskog preduzeća za trgovinu oružjem.
 
Ovo je direktno u suprotnosti sa tvrdnjama ministra policije Nebojše Stefanovića da njegov otac nema nikakve veze sa GIM-om i poslovima trgovine naoružanjem i vojnom opremom.
 
Dokumentacija do koje je došao BIRN pokazuje da su osim Branka Stefanovića, put Italije u maju 2019. godine krenuli i vlasnik GIM-a Goran Todorović, kao i Dragan Đorđević, bivši oficir za vezu srpske ambasade u Rimu.
 
Višečlanu delegaciju MUP-a predvodio je Ivan Ristić, u to vreme pomoćnik direktora policije. On je prethodno obavljao funkciju šefa kabineta Ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.
 
Na pitanja upućena "Bereti" da li su se njihovi direktori sastajali sa predstavnicima GIM-a, Stefanovićem i Todorovićem, kao i sa predstavicima MUP-a koje je predvodio pomoćnik direktora policije Ivan Ristić, od italijanske fabrike stigao je pisani odgovor koji potvrđuje ova saznanja.
 
"Potvrđujemo da smo u posetu primili predstavnike kompanije GIM i ljude koje ste naveli kao deo delegacije", navodi se odgovoru BIRN-u.
 
Nebojša Stefanović, Branko Stefanović i Ivan Ristić nisu želeli da odgovore na pitanja.
 
Iako su se predstavnici GIM-a i Berete" sastali najmanje dva puta, nije do kraja jasno šta je bio ishod ovih poseta i koliko su one povezane sa državnim vojnim fabrikama i sa potrebama Ministarstva unutrašnjih poslova.
 
Sastanci su organizovani u sedištu fabrike u gradiću Gardone Val Trompija, koji se nalazi stotinak kilometara severoistočno od Milana. U okviru posete organizovana je i proba "Beretinog" arsenala na fabričkom strelištu.
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo na pitanje BIRN-a koja je bila svrha zajedničkog putovanja sa predstavnicima firme GIM, o čijem trošku je organizovan put, kao i kakva je bila uloga oca ministra policije na tim razgovorima.
 
U "Bereti" su za BIRN rekli da je svrha sastanka bila isključivo prezentacija njihovih proizvoda i prikupljanje podataka o kompaniji.
 
"Jedini ishod ove posete bilo je uručivanje cenovnika 'Beretinog' sportskog naoružanja. Nikakav dogovor nije postignut", navodi se u pisanom odgovoru italijanske fabrike.
 
Prema saznanjima BIRN-a, obilazak "Berete" u maju 2019. godine bila je druga poseta delegacije GIM-a tom italijanskom proizvođaču naoružanja. Prvi sastanak bio je u januaru iste godine, ali samostalno i bez predstavnika MUP-a.
 
U ministarstvu trgovine rečeno je za BIRN da GIM nema dozvolu za uvoz NVO (naoružanja i vojne opreme) iz kompanije "Bereta".
 
Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz "Krušika", proveo je tri meseca u pritvoru jer je javnost obavestio o događajima u ovoj valjevskoj fabrici naoružanja. Sud je 18. decembra odlučio da mu ukine meru kućnog pritvora, ali je Obradović u razgovoru za BIRN izjavio da "će borba za konačnu slobodu biti duga i mukotrpna".
 
Priču u celini čitajte OVDE.
  • Limanac

    21.12.2019 18:12
    @Buđavi
    Alo buđavi,
    Uhvaćeni su ti voljeni u sukobu interesa, a to se ni u jednoj normalnoj državi ne dozvoljava.
    Šta ti tu nije jasno?
    Zato, hajde “paljba” na Informer, pa tamo gledaj da prodaješ svoje gluposti....

  • Član biblioteke

    21.12.2019 07:43
    U 'aps
    Molim "čuvenog"advokata Vučevića, da pre nego što bude osuđen za lažno prijavljivanje, dok je još na slobodi, da podnese krivičnu prijavu protiv Nebojše i Branka Stefanovića, jer u ovom slučaju neće biti lažnog prijavljivanja, pošto je sve jasno i dokazano. Hajde, stručnjak, pokaži časnost i principijelnost.
  • Gagi

    21.12.2019 07:19
    Naivno
    Da ima iole samopoštovanja i poštenja Nebojša ovo ne bi smeo sebi da dozvoli. Biti na takvom položaju i ovako nešto da se desi stvarno neozbiljno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.