Dodeljene godišnje nagrade UNS-a, dobitnici Adam Santovac, Vuk Cvijić i drugi

Novinar N1 Adam Santovac dobitnik je specijalnog priznanja Udruženja novinara Srbije za novinarsko istraživanje "Mega diplomac".
Dodeljene godišnje nagrade UNS-a, dobitnici Adam Santovac, Vuk Cvijić i drugi
Foto: Youtube (Screenshot)

Kako je objašnjeno, Santovac je u dokumentarnom filmu "sistematično i postupno, prema svim pravilima novinarske struke, razotkrio jedan truli sistem koji je posledično doveo do razaranja sistema obrazovanja u Srbiji u prethodne tri decenije".

Ovo udruženje je takođe dodelilo nagrade i ostalim novinarima koji su obeležili ovu godinu.

Tako je žiri je jednoglasno odlučio da Nagradu za životno delo dodeli fotografkinji Goranki Matić. U predlogu za nagradu navodi se da je Matić jedna od "legendi našeg novinarstva i dobri duh nekoliko istorijskih beogradskih redakcija".

Nagradu za uređivanje "Dimitrije Davidović" dobio je glavni i odgovorni urednik Drugog programa Radio-televizije Vojvodine Atila Marton. Emisijima iz programa manjinskih zajednica koje su bile vrsta "programske popune", navodi se u predlogu za nagradu, Marton je "udahnuo novi život".

Nagradu "Bogdan Tirnanić" za komentar/kolumnu dobio je urednik ekonomske rubrike lista Danas Aleksandar Milošević.

Dobitnik nagrade "Laza Kostić" u kategoriji vest i izveštaj je novinar nedeljnika NIN Vuk Z. Cvijić za informaciju koja je "obeležila ovu godinu" da je uzbunjivač Aleksandar Obradović iz Krušika uhapšen.

Nagradu "Laza Kostić" za reportažu dobio je novinar RTS-a Dalibor Žarić za televizijsku reportažu pod nazivom "Filip Filipović, zadnja pošta Kuršumlija" koja je emitovana u Oko magazinu.

Nagrada "Laza Kostić" za satiru pripala je niškom novinaru, kolumnisti portala "Južne vesti" i lista "Glas juga" Dragoslavu Petkoviću za "višegodišnju seriju satiričnih kolumni pisanih autentičnim staroniškim jezikom, a u kojima vrlo vešto, vrcavo i domišljato komentariše aktuelne ne samo niške, nego i šire društvene pojave, događaje i probleme".

Specijalna nagrada za publicistiku "Žika M. Jovanović" pripala je Slobodanu Giši Bogunoviću za delo "Ljudi Politike – Leksikon saradnika (1904/1941)". Knjiga Bogunovića, navodi se u predlogu, sadrži oko 300 odrednica o osnivačima, vlasnicima, urednicima, članovima redakcije, novinarima, ilustratorima, karikaturistima, likovnim urednicima, fotografima…Dobitnici specijalnih priznanja UNS-a su dopisnik "Večernjih novosti" iz Pariza Goran Čvorović i ekipa Sputnjik-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija