Vojska vraća 63. padobransku i 72. specijalnu brigadu

Ministarstvo odbrane donelo je odluku o ponovnom formiranju 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalna dejstva u okviru Vojske Srbije.
Ministar odbrane Aleksandar Vulin je na svečanosti u pančevačkoj kasarni "Rastko Nemanjić", održanoj u subotu, rekao da se time ispunjava naređenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čija je poruka da što Vojska Srbije bude bila jača i silnija, to će i mir biti dugotrajniji i sigurniji.
 
Obraćajući se pripadnicima brigada, čiji će proces formiranja biti dovršen u narednom periodu, ministar odbrane je istakao da bi "samo nezahvalan narod i samo bi neslobodna vojska, kojom komanduju stranci, odlučila da izgubi imena slavne 72. i slavne 63. brigade i da ih baci u prošlost, sakrije ih, umanji i zaboravi".
 
General Milan Mojsilović naglasio je da mu je posebno drago što kao načelnik Generalštaba ima tu čast da čestita početak formiranja 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije.
 
"Odluka o formiranju 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije od sadašnje Specijalne brigade doneta je kako bi se povećala brzina reagovanja, pojednostavio lanac komandovanja i s uspehom odgovorilo i suprotstavilo savremenim izazovima, rizicima i pretnjama koji su uslovili potrebu da se svestrano i analitički razmotre mesto, uloga i zadaci specijalnih jedinica u vremenu ispred nas", rekao je načelnik Generalštaba i dodao da se u Vojsku Srbije vraćaju jedinice sa slavnom ratničkom tradicijom čime će biti "ispravljena istorijska nepravda" kada su te jedinice bile ukinute.
 
On je dodao da se Specijalna brigada oprema najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom i da će se tako nastaviti i u narednom periodu.
 
Komanda 63. padobranske brigade biće u Nišu, dok će 72. brigada ostati na svojoj staroj adresi u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu.
 
Ove jedinice su 2006. godine kadrovski smanjene, spuštene na nivo bataljona i sjedinjene u jednu - Specijalnu brigadu.  
  • Nemanja

    24.12.2019 12:33
    @BulevarEvrope

    Kvalitetno si objasnio za šta 63. padobranska služi, da se beskorisni buzdovani ogrebu za 5-6 skokova za džabe.
  • Vlada

    24.12.2019 12:26
    @Bojiš se

    Jel to godina kad si eksperimentisao sa udisanjem farbe, ili kad si pio lak za kosu? Ali za jedno si u pravu, ne bi mi palo na pamet da ratujem za bolide poput tebe, mada ne bih imao ništa protiv da dočekam pozivare na vratima kao pravi domaćin i doživotno ih odučim od daljeg obilaska domaćinstava.
  • Bojiš se

    23.12.2019 18:58
    @Vlada
    Kladim se, da ćeš ti među prvima pokušati da bežiš, kad počne moblizacija.
    Pokušaćeš, da.
    Ja, ne samo da neću ni pokušavati, već ću biti mobilisan i dočekati kraj rata.
    Dugog rata.
    A meni je to rečeno još 1982-ge godine.
    O drugim stvarima ti ne smem pisati, ne bi smeli da objave.
    Ipak, zapamti jednu reč u svojoj glavi i prevedi je na engleski. Izlaz.
    Biće ti jasno, kada se dogodi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.