Brnabić: MMF nije tražio da poskupljenje struje bude obavezno

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da MMF nije uputio Vladi Srbije zahtev da cena struje mora da bude povećana do sredine sledeće godine.
Brnabić: MMF nije tražio da poskupljenje struje bude obavezno
Foto: 021
Brnabić navodi da je cena električne energije u Srbiji najjeftinija u Evropi.
 
"Mi, bez daljnjeg, time čuvamo socijalni mir. Zato EPS nema dovoljno prihoda, koliko bi imali da je recimo ta cena na jednom realnom nivou. Ali, to je naša politika u ovom trenutku i čuvaćemo je dok još značajnije ne podignemo plate u Srbiji", dodala je Brnabićeva.
 
Navodi da novi izdaci građanima Srbije ne mogu da se nameću i da je to tema o kojoj Vlada Srbije redovno razgovara za MMF.
 
"U ovom trenutku to ne postoji kao zahtev do sredine 2020. godine", rekla je premijerka.
 
Međunarodni monetarni fond (MMF) traži da Elektroprivreda Srbije (EPS) do kraja juna 2020. godine uradi procenu novih tarifa za struju, koje bi uključivale i povećanje izdvajanja za obnovljive izvore energije, ali i da do tog roka poveća cenu struje, javio je ranije Blic. Po navodima lista, MMF je u izveštaju dostavljenom srpskim vlastima ocenio da bez tih mera nije realno očekivati uspešnu finansijsku konsolidaciju EPS-a.
 
"MMF traži novo poskupljenje struje sredinom naredne godine jer smatra da nedavno povećanje cene kilovata nije dovoljno da se pokriju troškovi proizvodnje električne energije. Ono što je važno jeste da oni insistiraju da se usvoji i formula po kojoj bi se poskupljenje struje vezalo za inflaciju, ali i da se odredi tačan datum u godini kada stupa na snagu novi cenovnik", preneo je Blic.
 
Podsetimo, struja je od 1. decembra poskupela 3,9 odsto. Agencija za energetiku dala je saglasnost za poskupljenje i ono će se osetiti na decembarskim računima, koji pristižu u januaru.
 
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić tvrdi da je "u pitanju minimalno povećanje", pošto cena nije menjana poslednje dve godine, pa nije bilo korekcija ni za visinu inflacije. Poskupljenje je, kaže, daleko ispod zahteva i troškova energetskih kompanija.
  • xx

    24.12.2019 10:52
    xx
    Probni balon.
  • Heh

    24.12.2019 10:51
    jos jedna sns lagarija
    Pa naravno da nisu trazili, ali lakse je reci - Eeee, oni nas teraju da vam sve poskupi pa moramo. A prevedeno to znaci - da nam odobre kredit, kao i svaka normalna banka sto radi, su zahtevali kvalitetniju ekonomsku politiku a mi umesto da pootpustamo stranacke botove i poltrone i umesto da krenemo kvalitetan rast privrede mi dizemo cenu stvari bez kojih ljudi ne mogu i koje su primorani da placaju.
  • skeptik

    24.12.2019 09:52
    Posle detaljne pretrage sajta od MMF nigde nisam uspeo pronaci nekakav podatak o poskupljenju struje u ovoj drzavi .
    Kome onda verovati .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.