Agencija predložila smenu Milana Krkobabića jer je njegov sin na čelu javnog preduzeća

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je preporuku za razrešenje sa javne funkcije ministra bez portfelja Milana Krkobabića zbog sukoba interesa, saznaje 021.
Kako je Agencija utvrdila, on je prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije na taj način što je, tokom vršenja navedene javne funkcije, učestvovao u donošenju rešenja Vlade kojim je njegov sin Stefan Krkobabić imenovan za v.d. direktora Javnog preduzeća za razvoj planinskog turizma "Stara planina", a da o sukobu interesa koji je imao nije pismeno obavestio Agenciju.
 
Izjašnjavajući se na obaveštenje o pokretanju postupka Krkobabić je naveo da je bio u obavezi da prisustvuje sednici Vlade i da je on ispunjavao svoje obaveze, kao i da je glasanje sprovedeno na zakonit način. Utvrđeno je da ovi navodi nemaju uticaja na donošenje drugačije odluke agencije, jer je on u ovom slučaju trebalo da se izuzme iz postupka odlučivanja, naročito zato što je, kao ministar zadužen da prati rad preduzeća. 
 
Agencija je zaključila da je, budući da je povezano lice krvni srodnik funkcionera, odnosno sin, privatni interes bilo kakva korist ili pogodnost za funkcionera ili povezano lice, a ovakav sukob interesa može da utiče na postupanje funkcionera na način koji ugrožava javni interes. U obrazloženju Agencije naglašava se da funkcioner ne bi trebalo da javni interes podredi privatnom, kao što je to Milan Krkobabić u ovoj situaciji učinio za sticanje koristi za svog sina. 
 
Prilikom odlučivanja o meri koju treba izreći, utvrđeno je da se ne bi postigla svrha izricanjem mere upozorenja, te da je javno objavljivanje preporuke za razrešenje sa javne funkcije primereno
 
Postupak po žalbi Krkobabića je u toku.
 
Podsetimo, na odluku Agencije čekalo se mesecima. Stefan Krkobabić postavljen za vršioca dužnosti JP "Stara planina" u maju ove godine.  
  • revolution

    24.12.2019 18:57
    Najveci smo krivci mi sami
  • Penzioner

    24.12.2019 18:21
    tužilaštvo
    Mogla bi Agencija da da preporuku TUŽILAŠTVU za porodicu Krkobabić,posebno i za stan Tabakovićke.Manite me više preporuka,to je kao kada plašite decu sa babarogom.
  • aplauz uz ovacije

    24.12.2019 18:12
    Da vrati dug, lepo organizuje radnu akciju nesto da popravi on sam(koju je inače i predlagao) bez ičije pomoći, vrati pare od otetih penzija i javno prizna da se obogatio na štetu nas. Onda to tužilašvo da mu se zahvali i dodeli olakšavajuća okolnost robijijanje do kraja života.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.