Najmanja osuda korupcije u slučajevima upisivanje deteta u vrtić i lekarskih intervencija

Broj građana Srbije koji ne bi prijavili korupciju zbog straha od posledica i nepoverenja u nadležne institucije značajno je porastao u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja "Javno mnjenje i korupcija" koje je sprovela Posmatračka misija CRTA.
Najmanja osuda korupcije u slučajevima upisivanje deteta u vrtić i lekarskih intervencija
Foto: Pixabay
Istraživanje je pokazalo da 97,5 odsto ispitanika smatra da je korupcija štetna za društvo, ali i da bi tek nešto više od 69 odsto njih prijavilo korupciju.
 
U odnosu na istraživanje iz prethodne godine, za 15 odsto je veći broj onih koji smatraju da su i nadležni korumpirani, a 12 odsto je više onih koji se plaše posledica prijavljivanja.
 
"Primanje novca ili usluga u zamenu za glas na izborima, građani Srbije vide kao najneprihvatljiviji vid korupcije. Osuda prema kupovini glasova raste - za 95 odsto ispitanika je takvo ponašanje sada potpuno ili uglavnom neprihvatljivo, u odnosu na 93,6 odsto onih koji su takav stav imali prethodne godine", saopšteno je iz Posmatračke misije CRTA.
 
Istraživanje sprovedeno tokom novembra je pokazalo i da građani Srbije najmanje osuđuju korupciju u slučajevima kao što je upisivanje deteta u vrtić i čašćenje lekara za uspešno izvedenu intervenciju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.