Mali: U budžetu za 2020. opredeljeno 250 miliona evra za nacionalni stadion

U budžetu za 2020. godinu opredeljeno je 250 miliona evra za izgradnju nacionalnog stadiona.
Mali: U budžetu za 2020. opredeljeno 250 miliona evra za nacionalni stadion
Foto: 021
Ovo je za "Kurir" rekao ministar finansija Siniša Mali.
 
"Već smo u budžetu za 2020. opredelili 250 miliona evra za izgradnju nacionalnog stadiona. Očekujem da narednih dana bude izabran projektant, pošto je tender pri kraju. Četiri ponude su pristigle. Projekat će da digne taj deo Beograda jer master plan pokriva 600 hektara. Tu će biti i stambeni, poslovni kvartovi, zabavni parkovi... Sport je odavno prestao da bude samo sport, to je i biznis. Gradi se devet novih stadiona u gradovima širom Srbije, od čega će u prvoj fazi biti izgrađeno njih šest", rekao je Mali za Kurir.
 
Inače, ministar Mali je ranije najavio da će izgradnja nacionalnog stadiona početi polovinom 2020. godine. 
 
Kako je ranije rečeno, nacionalni fudbalski stadion moći će da primi 60.000 navijača, prostiraće se na 35 hektara, a sa pratećim objektima i sadržajima na ukupno 430 hektara. 
 
Ministar finansija ranije je rekao i da će fudbalski stadion biti multifunkcionalnog karaktera, da su u toku pregovori sa svetskim kompanijama iz različitih delatnosti, koje u okolini stadiona hoće da ulože značajan novac, kao i da ceo koncept podrazumeva kombinaciju ulaganja u industriju, turizam, tehnologiju, zabavu, kulturu i gradnju stambenog kompleksa.
 
On je rekao i da se završetak izgradnje očekuje za dve i po do tri godine.
 
"To i nije toliko velika investicija koliko koristi treba da donese. Ceo koncept treba da se zove 'Stadion siti', a to podrazumeva mnogo toga. Plan je da u okviru stadiona napravimo ceo grad. Biće tu izložbeni sajmovi, prostor za kulturu i koncerte, akvaparkovi, ali i tehnološki park koji uključuje dolazak velikih svetskih trgovačkih lanaca. Već pregovaramo sa kompanijma IKEA i KAUFMAN a koje su vrlo zainteresovane da se nađu u okviru celog kompleksa. Biće tu i jako mnogo poslovnog prostora kao i kompletan stambeni blok", rekao je ranije Mali za "Blic". 
 
Za stadion je potrebno obezbediti i 10.500 parking mesta. Planirana je i izgradnja nove primarne saobraćajne mreže, kao i izgradnja nove petlje koja će omogućiti uključenje na autoput Beograd-Šid sa obilaznicom. Posetioci će, prema najavama, do stadiona moći da stignu i železnicom, jer je u planu proširenje linije 4 "BG voza".
  • Anonimus

    26.12.2019 15:13
    Glupost, bolje je tim parama u raznim gradovima i varošicama sufinansirati izgradnju pet, šest klupskih stadiona i desetak dvorana za košarku, odbojku,sotni tenis, borilačke sportove.., kako bi ovdašnji klubovi mogli igrati u evropskim nadmetanjima...
  • lala

    26.12.2019 14:05
    kriket majstor
    samo da vam kazem, EBO vas stadion !
  • mrzim jogurt i

    26.12.2019 13:38
    Juzne predele
    sve je pocelo od jogurt revolucije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.