Umesto za penzije, 171,6 miliona dinara ide reciklerima

Vlada Srbije donela je rešenje po kom će 171,6 miliona dinara (skoro 1,5 miliona evra) preusmeriti sa podrške za isplatu penzija na finansiranje subvencija za reciklažnu industriju.
Umesto za penzije, 171,6 miliona dinara ide reciklerima
Foto: Pixabay
"Sredstva u ukupnom iznosu od 171.615.000 dinara prenose se u tekuću budžetsku rezervu… i raspoređuju se Ministarstvu zaštite životne sredine, radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih za finansiranje reciklažne industrije", navodi se u rešenju, a prenosi Nova ekonomija.
 
U rešenju stoji da je ovaj novac bio opredeljen za "podršku za isplatu nedostajućih sredstava za penzije", ali se sada prebacuje u Zeleni fond Srbije za subvencije privatnim preduzećima.
 
Rešenje je doneto 24. decembra, a potpisala ga je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.
 
Ranije u decembru, vlada je preusmerila ukupno 950 miliona dinara sa Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i Uprave za javni dug na subvencije privatnim preduzećima koja se bave reciklažom.
 
Udruženje je reklo u aprilu ove godine da je u republički budžet od ekoloških taksi u 2018. godini prikupljeno 11,5 milijardi dinara, dok je za tretman opasnog otpada izdvojeno samo 2,19 milijardi dinara.  Tog aprila, Ministarstvo zaštite životne sredine i predstavnici reciklažne industrije potpisali su ugovore o isplati podsticaja za prerađeni otpad u 2018. godini, a reciklerima opasnog otpada isplaćeno je 65 odsto od ukupno ostvarenih podsticajnih sredstava za 2018. godinu, saopštilo je tada udruženje.
  • Beograd

    26.12.2019 15:12
    Dakle
    Dragi penzioneri, pakujte i vi kofere i idite gde vam je bolje i gde će vas ljudi ceniti jer uskoro ćete jesti plastične čepove jer para za penzije neće biti.
  • Novosađanka

    26.12.2019 13:13
    Ta nemojte kasti
    Da se malo i bati slije u penzioni fond. Ajmo još malo narodnih veselja s faraonovom slikom, super je zajebancija!
  • ???

    26.12.2019 13:07
    sramota
    Ali zato ima 250 000 000 evra za stadione!
    I ekologija i penzije su nevažne u poređenju sa fudbalom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.