Sindikati nezadovoljni predlogom Zakona o bezbednosti na radu

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikat (UGS) "Nezavisnost" nisu zadovoljni predlogom novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, a on je u skupštinsku procedure ušao bez njihove saglasnosti.
Sindikati nezadovoljni predlogom Zakona o bezbednosti na radu
Foto: Pixabay
Kako prenosi portal radnik.rs, predstavnici dve organizacije kažu da njihovi predlozi za uvođenje sindikalnih koordinatora za bezbednost i zdravlje na radu nisu usvojeni na Socijalno-ekonomskom savetu.
 
Viša savetnica za bezbednost i zdravlje na radu, zabranu diskriminacije i mobinga u UGS "Nezavisnost" Vera Kondić navodi da su sindikati tražili da se imenuje osoba koja bi uz inspekciju rada obavljala nadzor, ali da ta osoba ne bi imala ovlašćenje da izriče kazne. Prema njenim rečima, predstavnici sindikata bi brže i lakše dolazili do pojedinih informacija od inspektora.
 
U predlogu zakona piše da će zaposleni imati pravo da izaberu jednog ili više predstavnika zaposlenih za bezbednost i zdravlje na radu, a slično rešenje se nalazi i u postojećim propisima.
 
Duško Vuković, potpredsednik Samostalnog sindikata Srbije, kaže da nije zadovoljan predlogom zakona jer je formiranje odbora i predstavnika zaposlenih pravo koje će, kako je naveo, teško da se ostvaruje u firmama koje nemaju sindikat.
 
Predlogom zakona predviđena je obaveza poslodavca da zaposlenom na radnom mestu sa povećanim rizikom obezbedi lekarski pregled, kao i zaposlenom koji obavlja rad noću, najkasnije u roku od pet godina od prethodnog pregleda.
 
Vuković ovu odredbu smatra problematičnom navodeći da je predlog sindikata da se pregledi rade makar jednom u dve godine.
  • radnik

    29.12.2019 23:11
    borbeno
    Bravo za SINDIKAT,koji je kao i dosad pokazao izuzetnu borbenost i smelost da se zauzme za radnika.Kako Vas više nije SRAMOTA da postojite,uzimate radnicima pare preko članarine ,delite među sobom a za uzvrat ništa niste uradili za te iste radnike.Ajde jednom ali samo jednom zaustavite sve na jedan dan,kao što se radi u evropskim zemljama gde sindikat i radi svoj posao.Vi ne možete da obezbedite ni zaštitu na radu a da ne pričam o minimalnoj zaradi i minimalnoj potrošačkoj korpi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija