"Stanovi niskog kvaliteta, a sve skuplji"

Građevinska industrija u Srbiji ušla je u krizu, stanovi niskog kvaliteta prodaju se po visokoj ceni.
"Stanovi niskog kvaliteta, a sve skuplji"
Foto: Pixabay
Što je moguće manje kvadrata, što je moguće jeftiniji materijali, što je moguća veća cena, ocenjuje portal Gradnja.rs. Kako se dodaje u tekstu "Kakvi su stanovi koje kupujemo", izostanak državne intervencije na tržištu stambenih nekretnina, dopuštanje nepoštovanja tehničkih propisa i labavi institucionalni okviri stvorili su specifične tržišne uslove.
 
Ocenjujući kvalitet stanova, autor navodi da su kriterijumi za ocenu stana lokacija, cena, struktura, kvadratura, dok izveštaji o prosečnom klasnom razradu i kvalitetu stanova nisu dostupni.
 
Mirko Todorović, koji je doktorirao na ovu temu, smatra da svaki stan, kao i svaki drugi proizvod, mora da ima svoj klasni razred i da svaki stan kao proizvod kojim se trguje na tržištu mora imati sertifikat o kvalitetu. U suprotnom, nedovoljno informisan kupac ima velike šanse da po visokoj ceni kupi zapravo nekvalitetan stan. 
 
Sertifikat o kvalitetu stana može pomoći da se bolje oceni stan koji kupujemo. To je dokument koji na jasan i razumljiv način kupcu pruža ključne informacije o sveobuhvatnom kvalitetu stana. Zavisno od svojih pojedinačnih i ukupnih kvaliteta, stan može biti razvrstan u jedan od osam klasnih razreda (G, F, E, D, C, B, A i A+). 
 
Dr Mirko Todorović, u svojoj doktorskoj disertaciji na koju se poziva Gradnja.rs, analizira i upoređuje kvalitete stanova na nekoliko atraktivnih gradskih lokacija na Novom Beogradu. On navodi da je trosoban stan od 74 kvadratnih metara u stambenom naselju West 65 ocenjen sa 134 bodova i pripada klasnom razredu B2. Takav stan se u oglasima prodaje od 2.500 do 3.000 evra. Trosoban stan od 68 kvadratnih metara u stambenom naselju A Blok ocenjen je sa 102 bodova i pripada klasnom razredu C2, i on se prodaje po sličnoj ceni iako su stanovi za dva različita klasna razreda. 
  • Nenad Marinković

    30.04.2020 12:58
    Garantovan kvalitet gradnje
    Mene zanima šta se dešava kada iznad stana (kuhinje) prolazi ulaz. Posle 15 godina tu se doseli neko ko ima psa koji kada prođe iznad kuhinje, to je kao da se istresu kolica šljunka po drvenoj kutiji. A u ugovoru investitor garantuje kvalitet gradnje po najnovijim standardima. Bez tog psa se to nije moglo znati do sada, a sada šta se dalje radi?
  • zomby

    06.01.2020 10:30
    ipak..
    Svi vi što hvalite stariju gradnju, ne zaboravite da je većina tih objekata neizolovana, da plaćate mesečno račune višestruko veće od nekog u novoj izolovanoj zgradi i sezonskim grejenjem na gas recimo. Ako vam uvedu kalorimetre, tek onda ćete da plaćate grejanje, još više nego sada, (osim ako uradite izolaciju zgrade, a to je praktično nemoguće da se dogovore svi stanari). Na godišnjem nivou tu može da se uštedi i za skromnije letovanje recimo.
    Što se tiče novogranje i kvaliteta gradnje, ne treba generalizovati, ima svega, ali ima i kvalitetno građenih objekata (ne zavaravajte se da će tako nešto da padne pri zemljotresu pre nego panelno sklepane zgrade na limanu...jer neće ;)
  • Miloš_NS

    03.01.2020 12:09
    Čist vazduh?
    @Vlada

    Da li je moguće da zaista veruješ da je na Limanu čist vazduh? Prijatelju, isti je kao i u celom NS, a to znači drastično zagađen. NS je mali grad, tu nema nekih razlika u kvalitetu vazduha. Plus, sad je Liman još zagađeniji mnogo većom frekvencijom saobraćaja zbog Promenade. Zvučiš kao da živiš na Kopaoniku a ne na Limanu. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija