Trivan: Toplane, ložišta i saobraćaj glavni zagađivači vazduha

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da vazduh u Srbiji jeste zagađen, ali da "naša zemlja nije izuzetak u regionu", jer se s tim problemom, ističe, bore i ostale zemlje u okruženju.
Ministar Trivan ukazuje da su glavni razlozi zagađenja vazduha u Srbiji, naročito u zimskim mesecima, postrojenja za grejanje, individualna ložišta i saobraćaj.
 
"Bitno utiču postrojenja za grejanja, a to su gradske toplane i individualna ložišta kojih ima mnogo u svim našim gradovima. Ta individualna ložišta su i u bolnicama, vrtićima, školama, ali ima i mnogo porodičnih kotlarnica", naveo je Trivan za Tanjug.
 
Podseća da je zakonska obaveza svih opština da donesu svoje kratkoročne i dugoročne planove za poboljšanje kvaliteta vazduha, kao i mere koje će preuzimati u situacijama kada kvalitet vazduha iskače iz granica dozvoljenog.
 
Prema rečima ministra Trivana, Beograd već godinama sprovodi takve mere među kojima je, navodi, gašenje individualnih kotlarnica i povezivanje objekata na centralno grejanje.
 
"Obaveza je i elektroprivrede da gradske toplane budu takvog tehnološkog stepena da koriste gorivo i tehnologiju koja ne zagađuje životnu sredinu", rekao je Trivan i dodao da će to biti dugotrajan proces koji će zahtevati dosta finansijskih ulaganja.
 
Istovremeno, dodao je Trivan, neophodno je da i lokalne samouprave bolje organizuju saobraćaj.
  • Biciklista

    04.01.2020 07:12
    Najveci zagadjivac vazduha je termoelektrana Kolubara.. mada i automobili po Srbiji koji imaju i vise od 20 godina. Apel na sve da idu po gradu biciklom! A za idiote na vlasti u Beogradu da izgrade vec jednom metro, ili bar da adaptiraju Beovoz u nesto sto lici na isti..
  • Telep

    04.01.2020 00:32
    dimničar
    Zašto plaćamo proveru odžaka od strane odžačara,kada je u gradskoj užoj zoni dozvoljeno ložiti šta stigneš i gde stigneš.Objekat može biti nelegalan,odžak nepropisan.....ali zato porezi i ekološka taksa redovna.
  • Pićuka

    03.01.2020 20:45
    "Obaveza je i elektroprivrede da gradske toplane budu takvog tehnološkog stepena da koriste gorivo i tehnologiju koja ne zagađuje životnu sredinu". Ajd sad ti kume idi lepo kući, dosta je bilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija