Jovanjica - afera čiji se kraj ne nazire

Jedna akcija policije u kojoj je uhapšeno nekoliko osoba osumnjičenih da su nelegalno uzgajali marihuanu pretvorila se u aferu čiji se kraj ne nazire, piše Insajder.

Sve je počelo u novembru ove godine. RTV objavila je nezvaničnu informaciju  o privođenju u Staroj Pazovi zbog pronađene plantaže marihuane. Bilo je čudno to da MUP takvu informaciju niti demantuje niti izdaje zvanično saopštenje.

Sedam dana kasnije, tužilaštvo za Insajder potvrđuje da doneta je naredba o sprovođenju istrage protiv devet osoba zbog sumnje da su od januara do novembra 2019. u staklenicima privrednog društva "Jovanjica" uzgajali opojnu drogu kanabis. Istog dana, kada Insajder objavljuje tu zvaničnu informaciju, predstavnici opozicije iznose tvrdnju da država štiti vlasnika ovog gazdinstva, a u prilog tome navode činjenicu da je vlasnik Jovanjice za državu bio primer dobre prakse.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin u Skupštini je upitao opoziciju zašto nije optužila manastir Hilandar da "šuruje sa narkodilerima“ jer je, kako je rekao, Koluviju primio u svoje bratstvo.

Premijerka Ana Brnabić odlučila je za nešto drugačiji način relativizacije ove priče.

"Evo još jedna afera koju možete, molim vas, prijavite, ovaj, nezavisnim medijima. Znate, ja sam jako, jako volela organski paradajz iz ove Jovanjice, što znači, pretpostavljam, da sam kao predsednica Vlade finansirala narko-trafikante" , rekla je premijerka u skupštinskoj sali.

Inače, već više od dva meseca, u Tužilaštvu za organizovani kriminal vodi se postupak zbog pronalaska ilegalne laboratorije za proizvodnju marihuane kao i 650 kilograma ove biljke. U pritvoru se nalaze većinski vlasnik "Jovanjice" Predrag Koluvija i još osam osoba.

Nakon što je poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić izneo tvrdnju da je Koluvija posle hapšenja nazvao Andreja Vučića, predsednik Srbije je najavio krivičnu prijavu protiv samog sebe. Rečeno-učinjeno. Funkcioner vladajuće stranke podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika države i šefa svoje stranke – ali, naručenu krivičnu prijavu što je presedan.

Dodatnu zabunu unosi činjenica da je vlasnik Jovanjice imao dozvolu da uzgaja industrijsko konoplje i to da bi izvozio u zemlje u kojima je marihuana u medicinske svrhe dozvoljena. Kako se navodu u rešenju do kojeg su došli novinari Insajdera, dozvolu za uzgoj konoplja zapravo je dobila firma Superior iz Velike Plane i to da u svojoj laboratoriji selektuje i oplemenjuje seme, dok su staklenici Jovanjice trebalo da služe za proizvodnju sadnica odnosno biljke industrijske konoplje.

Vlada Đoković iz Ministarstva poljoprivrede kaže da je u vezi sa kontrolom šta se uzgaja najvažnija kontrola MUP-a.

"Mi u principu obzirom na obim posla u tom periodu, ne vršimo kontrolu svake parcele" , kaže Đoković.

Predstavnici carine za Insajder su rekli da oni na granici nemaju mogućnost da rade analizu THC-a kako bi se utvrdilo da li se izvozi industrijska konoplja ili kanabis.

A upravo za izvoz, Jovanjica je, kako je kasnije otkrio Insajder, od 2016. od države dobila najmanje tri kredita u iznosu od 3,9 miliona evra. Pitanje koje se postavilo je i zašto je država davala kredite, a kasnije i dozvolu za uzgoj industrijske konoplje čoveku kome ovo očigledno nije prvo krivično delo.

Kompletnu priču pročitajte na sajtu Insajdera.

  • I nece

    06.01.2020 19:44
    Skoro
    Dok god je ova vlast...nista od istine....bruka i stamota
  • Smetalo

    06.01.2020 14:36
    Neuspešna proba
    Gledam juče na Futoškoj pijaci paradajz, prodavac se kune da su organski. Ja ga pitam jel ga pakuje pojedinačno u rizlu, nije ukapirao, rek'o, brateee, daj zamotaj mi jedno tri komada...
  • ex chapman

    06.01.2020 10:05
    neistina
    vreme je da prestanete da se zavaravate - u Srbiji je odavno igra tako namestena da uvek pobedjuju lopovi i nasilnici. posten covek ne moze nikad da pobedi. pa cak ni razuman covek koji nije 100% neporocan, ali nije ni kriminalno bolestan - nema sanse u igri u kojoj se najvise poena dobija kad napravis najvece sranje! npr. izazoves aferu koja je konacno pokrenula gradjanski prostest, posle toliko godina trpljenja (mislim na Hercegovacku) - a oni te naprede u ministra finansija. ne radi se dakle o obicnim kriminalcima, nego o poremecenim super-zlikovcima - toliko to bizarno deluje kad se posmatra spolja
    vi zivite u Marvelovom stripu - samo sto fali super-heroj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.