Srećan Božić

Danas je Božić za hrišćane koji se pridržavaju Julijanskog kalendara.
Srećan Božić
Foto: Pixabay
Božić 7. januara proslavljaju Srpska pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju Julijanski kalendar.
 
Božić je dan kada hrišćani obeležavaju rođenje Isusa Hrista. Taj datum se prvi put pominje kao praznik 336. u jednom rimskom kalendaru. 
 
Do 16. veka svi hrišćani su Božić slavili istog dana, a nakon 1582. i prihvatanja Gregorijanskog kalendara od strane Vatikana, pojavljuju se razlike. 
 
Na Božić, kod Srba je uobičajen pozdrav "Hristos se rodi", a odgovara se "Vaistinu se rodi".
 
 
Na svečanoj božićnoj trpezi nalazi se i česnica, u koju se stavlja novčić. Onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, prema verovanju, imaće sreće u narednoj godini. Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica. 
 
U Božićnoj poslanici patrijarh SPC Irinej je poručio da glavna poruka i ovogodišnjega Božića treba da glasi da pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu.
  • Kokakole

    07.01.2020 11:21
    Aj Mila ne gnjavi ljude, neka slave kako i kada žele. Što se mene tiče, ti slavi po kom god hoćeš kalendaru šta god ti padne na pamet. Uz ova dva ih imaš koliko voliš.
    Elem, srećno svima. Ne slavim, ali je normalno poštovati ljude koji slave.
  • Vlada

    07.01.2020 10:41
    @Dejan
    E druze, potpisujem svaku tvoju rec. Zbog takvih sam i prestao da idem u crkvu kad su te masovne parade alkohola i petardi vec sa decom odem kad se rulja malo primiri i razidje. Umerenost u nas Srba nikad nije bila cenjena kategorija. Sto je najgore, svestenstvo se uopste ne trudi da bar malo edukuje doticnu grupu a svi znamo i zbog cega. MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI !!! Srecan Božić svim dobrim ljudima ovog sveta koji ga slave.
  • Mila

    07.01.2020 10:22
    Zastareo kakendar
    Kako racunate svoj rodjendan!!!!Po gregorijsnskom ili julianslom kakendaru?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija