Taksisti će dobiti subvencije, ali smatraju da zaslužuju više

Taksi-vozni park u Srbiji bi, bar prema najnovijoj uredbi Vlade, trebalo da bude u potpunosti obnovljen, jer će taksistima iz državnog budžeta biti odobrene subvencije od osam hiljada evra za kupovinu novih vozila.
To je bio deo obećanja koje je predsednik Srbije dao taksistima, kako bi prekinuli štrajk u oktobru prošle godine. Iako taksisti kažu da su zaslužili i više, "poklon" države neće moći da je iskoriste oni koji duguju za porez.
 
Punih dvanaest dana ulice Beograda bile su blokirane - kolone taksi vozila protezale su se glavnim saobraćajnicama prestonice, a sve zato što su taksisti bili nezadovoljni što Vlada, kako su tada govorili, ne poštuje Zakon o prevozu putnika.
 
Na njihovo nezadovoljstvo tačku je stavio predsednik države, Aleksandar Vučić, uz uveravanja da niko više neće kršiti zakon, što je bio glavni razlog protesta. Taksistima je dao i obećanje da će iz državnog budžeta dobiti subvencije za kupovinu novih taksi vozila. 
 
Vlada Srbije usvojila je Uredbu kojom se predviđa da taksisti dobiju 8.000 evra za nova kola. Pravo na novac iz državne kase imaće oni koji rade godinu dana kao taksisti, a subvencija se odobrava za nova kola koja zadovoljavaju najmanje euro 6 standard u pogledu emisije izduvnih gasova.
 
Kako prenosi N1, na kritike koje stižu iz dela javnosti povodom odluke Vlade, taksisti odgovaraju da su zaslužili i više.
 
"To je u ovom trenutku poklon, pod znacima navoda, države prema taksistima, sve to iz nekog saznanja i shvatanja države - i na tome smo joj zahvalni - da su taksisti u jako nepovoljnom položaju radili, da su radili u poslovnom mulju. I za ovih 20 godina budite sigurni da ne samo da zaslužujemo 8.000 evra subvencija, nego možda i 28.000, jer toliko je nelegalnih prevoznika bilo u državi da je ovo uslovno rečeno i malo u odnosu na to šta smo pretrpeli", smatra Boško Vukojević iz Privredne taksi komore.
 
Ipak, jedan od uslova je da taksisti ne duguju porez državi, a statistika pokazuje da je svaki osmi beogradski taksista krajem 2019. dugovao više od pola miliona dinara. Prema očekivanjima koja stižu iz redova taksista, oko dvanaest hiljada ljudi će moći da iskoristi ponudu države. To znači da će - ukoliko se takva očekivanja ispune - od novca svih građana Srbije, taksistima biti isplaćeno oko 96 miliona evra.
  • Boris

    31.08.2020 01:39
    Taxi subvencije
    O kakvoj jadnoj subvenciji narod se navukao na pricu o subveciji e PA GOSPODO STVARI IZGLEDAJU OVAKO DRZAVA KAO DAJE 8 ooo eura Odmah kad uplatite keso lizingom ili kreditom ne bitno odmah uzmu 3 000 do 4 000 eura PDV znaci daju vam 5 000 .a vozilo ne mozete otudjiti naredne 3 godine njegova vrednost padne za oko sest hiljada eura a posto je taxi vozilo jos dodatnih 20 posto s tim da za sve tri godine morate da ga osigurate kasko i da ga odrzavate u ovlascenom servisu pa kad sve dobro proracunate obicna NAVLAKUSA za naivne tako da postovani gradjani nema razloga za vasu preteranu brigu niti smo mi trazili subvenciju a ocigledno da je necemo ni dobiti jer se uslovljavanja krecu u tom pravcu da mnoge kolege odustaju ,prosek za cene vozila je oko 15 -16 hilj. Euura znaci eu je dala 10 hilj. za obnovu voznog parka drzava je tu cifru prepolovila jel taksista dobije stvarnih pet hiljada te jos mora da se zaduzi naravno u evropskim bankama ili lizing kucama naravno kupuju vozila zapadnih proizvodjaca cilj je jednostavan nadam se postovani gradjani da lako mozete zakljuciti o cemu se radi !!! Puno pozdrava za nase korisnike i izvinjavam se zbog ovih zluradih komentara taxista koji pricaju o nekakvim zaradama a u stvari lazu sami sebe oni mogu da zarade po neko polovno vozilo s tim da cd im deca zivdti pod satorom ako im deda ili tetka iz kanade ne posalje novac za krov nad glavom !!!
  • Gazda paja

    03.05.2020 19:20
    Mrzite me
    Kad dobije pcelara , poljopririvrednik, fabrika subvenciju to je ok. Ali ako daju taksisti to je skandal. A zapitajte se vi po drzavnom sektoru da li ste zaradili uopste svoju platu I da li ste uopste potrebnu tu gde jeste. A dobikste o platu I odmor I bolovanje I regrets. A taksista to nista Nike dobio nego zaradio.i Jos puno budzet drzave s vi ga trosite. Sramoto
  • Smrdljivi taksijaner

    13.01.2020 13:57
    @med.sestra
    Ja ne vidim kako ste Vi iz mojih komentara zaključili da ja nisam pošteno zaradio svoje motorno vozilo "B" kategorije sa unutrašnjim sagorevanjem ? Šta sam ja to rekao ? Mi se za svoj interes borimo protestnom vožnjom,katastar se borio n svoj način a poštari na svoj...Pa Vas pitam da li mi svi treb da se borimo i za Vas ili ćete to ipak morati Vi ? Kad je bio protest zbog cena koriva bio sam na protest,šetnja 1 od 5 miliona mi je takođe prijala kao i protsetna vožnja taksista protiv nelegalnih prevoznika...Dakle ja se borim za svoje a vi sedite i kuckate kometare i cekate da Vam neko drugi rešava probleme . Ja i dok pišem sedim u kolima na stajalištu i čekm vožnju dakle radim kako bih sebi obezbedio još bolji auto uz pomoć države ili bez nje ! A ono za zaradu sam vam rekao čisto 140.000 din...zaradim ja preko 200.000 ali dok polaćam sve ostane toliko.Slažem se da ne plaćam dovoljno velik porez u odnosu na to koliko zaradim ali i do će se dovesti u red.Ne mogu ja sam da menjam zakon i uvodim fiskalnu kasu...Kad to bude doslo na red imaću je sigurno i plaćaću sve sto se od mene bude tražilo kao i do sada !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.