Srbija uvozi i "svež" hleb

Srbija je u poslednjih godinu dana više nego udvostručila uvoz hleba i pekarskih proizvoda, tako da je u 2019. na domaće tržište dopremljeno oko 6.000 tona "svežeg" hleba, peciva i tosta u vrednosti od 6,8 miliona evra, piše "Politika".
Srbija uvozi i "svež" hleb
Foto: Pixabay
Vekne su najviše stizale iz Rumunije, Nemačke, Bugarska, pa i iz Hrvatske, u koju je, prema nedavno objavljenim podacima, od njenog ulaska u EU, takođe znatno povećan uvoz hleba.
 
"Zvuči neverovatno, jer većini potrošača nije poznato da im trgovci i pekari uveliko prodaju vruć hleb i pecivo koji su na naše tržište stigli u šleperima prethodno pripremljeni i zamrznuti nekada i hiljadama kilometara daleko", piše "Politika".
 
List dodaje da se pecivo pred očima kupaca samo "dopeče", uglavnom u trgovinskim i pekarskim lancima i prodaje kao sveže.
 
Poznavaoci tržišta objašnjavaju da "parbejking", kako se naziva ova tehnika pripremanja hleba i peciva (delimično pečeni, a onda brzo zamrznuti spremni za transport) sve više zamenjuje tradicionalno pekarstvo.
 
Na ovaj način smanjuju se troškovi proizvodnje, jer trgovci mogu da isporuče u svakom trenutku hleb i pecivo identičnog kvaliteta i više im nisu potrebni visokokvalifikovani pekari, jer "svaki zaposleni može da gotovo pripremljene proizvode ispeče i postavi na police".
  • Nina

    13.01.2020 08:42
    To je problem Srbije!
    To jest nas,
    Nemamo većinski stav ni zajednistvo u osnovnim principima života!
    Mi se svadjamo, navijamo, i životinjarimo, dok oni žive život iz bajke!
    Uništi pa makar do kraja, pljuj po drugima zbog malih interesa koji su normalni u demokratskom svetu, (školstvo, zdravstvo, egzistencija, pravo na rad... ) zbog svojih pulena i simpatizera,koji će partijama davati da mogu da opstanu na vlasti, jer vlast je moć a mi se od Turaka klanjamo moći a mozda i ranije... A mi ćemo trpeti nebuloze od raznih, (za mene već prevazidjenih u pogledu napretka i prosperiteta i bez ideja), ministara samo sa parolom da bude drugačije od prethodne vlasti ili po ugledu na svet a mi od sveta.....
    Treba znati sta se zeli od demokratskog društva.
    Treba da se edukujemo! Ne mogu da shvatim da smo tako neobrazovani i tupi a usput i bandoglavi za sopstveni život. Skinimo već jednom ružičaste naočare!
    I krenimo u bolju budućnost za decu i nas same.

  • Salamander

    11.01.2020 08:47
    to se lepi na zube
    trune u ustima, izaxiva paradontozu i karijes...a kako tek varenje pati...
    skup je to hleb
  • Nemanja

    10.01.2020 20:02
    Ispravnost nase psenice? Brasna? Nemojte samo to je domace, najbolje, nepskano i sl.... to za pijac ostavite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija