Promene u polaganju male mature, ukida se kombinovani test

Osmaci će na kraju godine polagati završni ispit po novom modelu, a sasvim drugačiji biće i način pregleda njihovih testova, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević za Večernje novosti.
Promene u polaganju male mature, ukida se kombinovani test
Foto: Pixabay
U pripremi je novi model male mature, prema kojem bi zadaci iz matematike i srpskog odnosno maternjeg jezika trebalo da ostanu slični sadašnjem, a drugačije bi izgledao treći test.
 
"Najverovatnije neće ostati kombinovani sa zadacima iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, već će u ponudi biti dva tri različita testa, a deca će ih birati prema svojim sklonostima i interesovanjima u daljem školovanju", naveo je Šarčević.
 
Kako je dodao, konačni model još nije definisan, ali tim stručnjaka radi na tome.
 
"Druga novina je način pregleda testova iz koga želimo da u najvećoj meri da isključimo ljudski faktor. Urađeni testovi će se skenirati i pregledati automatski, uz pomoć specijalnog softvera koji je već u izradi", rekao je Šarčević i dodao da je namera da se što više smanji mogućnost manipulacija, dodavanja bodova, grešaka u ocenjivanju.
 
Ministar najavljuje i promene u štampanju testova po kojima će u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja biti oformljena štamparija čiji će posao biti štampanje završnog ispita.
  • @8matke8

    06.03.2020 22:06
    Super
    Tako i treba
  • Čučuk Stana

    14.01.2020 19:00
    @Nina
    Vidi Nina ja sam iz tog vremena, 9 i 10 pa prijemni u izabranoj školi... A posle prijemni na faksu. Sigurno je bilo bolje, ovaj Šarac nas jaše ko da je on Kraljević Marko a ne... ah
  • Kiki

    14.01.2020 06:48
    Neverovatno
    Taj ko smislja sve nebuloze nije jednog dana proveo predavajuci u skoli. Uveden je i matura za srednjoskolce gde cujte i pocujte ce biti dozvoljeno da se koristi casio kalkulatori i djaci koji budu koristili casio kalkulatore ce dobijati BONUS bodove jer su uradili zadatke na kalkulatoru. A ti haj tek kalkulatori izbace resenja za 3 jednacine sa 3 nepoznate, mnoze matrice, rade izvode u tacki kao i integrale u granicala i td i td. Znaci ucenik koji bude resavao sistem jednacina Gausovom metodom i ispise celu stranu ce prakticno biti "kaznjen" jer zna peske sve da resi. Sve apsurd do apsurda. Ja vise nemam reci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija