Sindikat o uvozu hleba: Vlast u korupcionaškoj saradnji sa uvozničkim i izvozničkim lobijem

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su da su zabrinuti zbog informacije o uvozu hleba i pekarskih proizvoda u Srbiju jer su ti prozvodi, kako su ocenili, svuda u svetu strateški proizvodi od nacionalnog značaja.
Sindikat o uvozu hleba: Vlast u korupcionaškoj saradnji sa uvozničkim i izvozničkim lobijem
Foto: Pixabay
"Kad se sve to uzme u obzir, prosto se nameće pitanje Direkciji za robne rezerve i Ministarstvu poljoprivrede šta je sa kvalitetnom domaćom pšenicom i da li je država uopšte ima u robnim rezervama i koliko. Ako je nema, gde je i kome je izvozimo i po kojoj ceni", upitali su Sindikati u saopštenju.
 
Dodali su da pisanje dnevnika "Politika", da su vekne hleba najviše stizale iz susednih zemalja, sugeriše da je vlast u korupcionaškoj saradnji sa uvozničkim i izvozničkim lobijem koji je Srbiju, kako su ocenili, pretvorio isključivo u potrošačko tržište, uništio srpsku pekarsku industriju, male pekare, a samim tim i radna mesta u toj grani privrede.
 
"O samom kvalitetu uvozne pšenice i uticaju aditiva na zdravlje potrošače da i ne govorimo, jer niko nikada nije uzimao ozbiljno kontrolu hrane koja se uvozi, čega smo svi svedoci po aferama koje izbijaju s vremena na vreme u javnosti", naveli su Sindikati.
 
Istakli su da ta tema traži duboku analizu zbog čega se to događa, a samim tim i veoma ozbiljne odgovore, jer je, kako su dodali, Srbija proizvođač pšenice na preko 500.000 hektara i sa tom količinom ona nikada ne bi morala da uveze ni jedan gram nekog pekarskog proizvoda, već da ima suficit od izvoza.
  • milivoje

    13.01.2020 08:25
    Uvoz hleba
    Da bi smo imali dobar i kvalitetan hleb potrebno je da automatizujemo proces proizvodnje. To znači da od zamesa do finalnog gotovog proizvoda smanjimo učešće čoveka. Trenutno je takva situacija da imamo malo kvalifikovanog kadra-pekara pa smo u nemogućnosti da proizvedemo dobar kvalitet. Nove tehnologije i recepti zahtevaju kvalitetnu radnu snagu koja razume sve tokove procesa proizvonje. Zato je većina proizvođača prinuđena da proizvodi hleb samo u okviru svoje radnje i suzi asortiman koji se uglavnom svoidi na beli pšenični hleb različite gramaže i oblika.
  • sindikat ?

    12.01.2020 16:54
    Sindikati u Srbiji šta je to ? jedna Velika POLITIČKA organizacija što više članova to je jedini njihov cilj i borba za reprezentativnost lova i samo lova .
  • /

    12.01.2020 16:34
    /
    eto vam radikalski hleb za 30 din

    desnicarenje je svuda steciste za gnjide

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija