DBA upozorila: Droga "krokodil" na ulicama Srbije

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA upozorio je danas da se droga poznata kao "krokodil" nalazi na ulicama Srbije i istakao da je veća edukacija ne samo dece već i roditelja i nastavnog osoblja najbolji vid prevencije u borbi protiv narkomanije.
DBA upozorila: Droga "krokodil" na ulicama Srbije
Foto: Pixabay
U saopštenju, Centar DBA podseća da je nedavno šesnaestogodišnjakinja koja se predozirala "krokodilom" spasena od smrti zahvaljujući brzoj reakciji lekara iz Surdulice i Vranja, dok u Odžacima doktori nisu mogli ništa da učine da spasu devojčicu (17) koja se predozirala tom vrstom opijata.
 
Upozoravaju da je "krokodil" ili, medicinski desomorfin, veoma opasna droga, koja je nekoliko puta jeftinija od kokaina, a dolazi iz "domaće radinosti" mešanjem kodeina, benzina, razređivača i hlorovodonične kiseline.
 
"Unošenjem u organizam, dolazi do raspadanja tkiva. Životni vek onih koji se navuku na ovaj supstitut kokaina nije duži od dve godine. Ukoliko neko i uspe da se skine sa 'krokodila', često ostaje sa posledicama unakaženosti zbog dejstva ove droge", navodi Centar DBA.
 
Ističu da mladi sve češće imaju kontakt s drogama iako je veći deo njih upućen u njihovu štetnost, a na to se odlučuju, kako navode, iz dva razloga - zanima ih dejstvo ili ih pritiska društvo.
 
Centar DBA navodi i da se neretko dešava da se "navuku" na određenu drogu, a da roditelji to ne primete na vreme.
 
Smatraju da policija svoj posao poslednjih nekoliko godina radi odlično, a da o tome govore i rezultati.
 
"Samo u prošloj godini zaplenjeno je skoro 7,5 tona narkotika. Sklanjanjem droga sa ulice, zadaje se jak udar narko kartelima jer im se na taj način uskraćuje i mogućnost daljeg regrutovanja novih dilera", navodi se u saopštenju.
 
Međutim, smatraju da ono što dodatno nedostaje u borbi protiv narkomanije jeste prevencija, dodajući da se malo radi na prevenciji iako je MUP pre nekoliko godina uveo i edukacije po školama.
 
"Centar DBA smatra da pored dece, treba da edukujemo i roditelje i nastavno osoblje. Što više edukacija, tribina, aktivnije uključivanje srednjoškolaca, roditelja i nastavnog osoblja, najbolji je vid borbe protiv narkomanije koje mi kao društvo možemo da iznesemo i pomognemo omladini, ali i policiji u njihovom radu", zaključak je Centra.
  • Vlada

    13.01.2020 18:45
    @Milan Gajic

    Koliko ja znam normalne države koje hoće da reše ovaj problem su ga i rešile legalizacijom relativnom bezopasnih stvari i dekriminalizacijom onih opasnijih, ti si se malo zabunio pa pričaš o rupčagama u kojima crno tržište droge cveta.
  • teletabisi

    13.01.2020 13:05
    Jesu to oni desni tutumraci? Pa oni ne znaju ni da prodaju drogu a ne da se bore protiv narkomanije
  • Milan Gajic

    13.01.2020 08:24
    Kad bi hteli - mogli bi
    Mislim da svaka ozbiljna drzava moze da suzbije ovu vrstu kriminala samo kad bi htela. A to je pitanje naroda. Sve dokle se narod ponasa po sistemu "kuvane zabe" sve dotle cemo propadati. Cinjenica je da su narkotici OTROV jednostavno zbog toga sto se od predoziranja UMIRE i to ODMAH a ne posle nekoliko godina. A niko od dileda ne garantaje sastav , odnosno % aktivne supstance. Drzave koje zelele da uniste trgovinu narkoticima su uspele u tome i njihov sistem je svima poznat. Ili smrtna kazna ili dozivotna robija....i RESEN PROBLEM. Samo je pitanje da li to " narod " hoce? A kada se u Srbiji NAROD pitao da li hoce ili nece novi zakon? Pogledajte na sta lici srpska skupstina ! Interesantan je primer Francuske - tu je bilo pitanje oko standarda, penzija ...malo zamuljano u nasim medijima , tek da i " ludi" srbi se ne bi setili da i ovde "plane" nesto slicno....ali konacno , posle godinu dana BORBE PO PARIZU - GRADJANI - su dobili bitku....rekli jednom i vise niko ne ponavlja....pricaju o nekom seksualnom manijaku mesec dana....ejjjj....srbijoooo...!???..znaci...ako ste sistem - ili legalizujte drogu , prostituciju, silovanja, homoseksualce, mito, korupciju...i sve ostalo sto zaista srecemo svaki dan....ili nemojte pricati da je ovo UREDJENA DRZAVA....uradjena drzava - rekli bi narkomani....ili uvredjen narod - rekao bi gradjanin pod uslovom da ga ima....ocigledno u Srbiji odavno ne postoji Elita - sta to bese...? Javite ako se pojavi gde....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.