Državna matura od 2022, uslov za fakultet umesto prijemnog

Prva državna ili velika matura za gimnazije i srednje stručne škole održaće se u junu 2022. i fakulteti će je priznati za upis, umesto prijemnog ispita, konačna je odluka Ministarstva prosvete.
Državna matura od 2022, uslov za fakultet umesto prijemnog
Foto: Pixabay
Kako je potvrđeno "Novostima" u Ministarstvu, polaganje mature, koja je bila predviđena za školsku 2020/21, pomereno je za godinu dana kako bi sve pripreme bile uspešno urađene.
 
List podseća da su se dekani pojedinih državnih fakulteta ranije protivili da matura bude jedini test znanja, odnosno jedini uslov za upis na fakultete, jer su smatrali da to nije pouzdan način provere i da je potrebno uvesti još neki oblik kontrole znanja.
 
U Ministarstvu su, međutim, protiv toga, jer smatraju da je za decu stresno da u kratkom roku imaju dva teška ispita i predlažu da profesori fakulteta budu uključeni u izradu maturskih zadataka.
 
"Pored sertifikacionog karaktera, to jest dobijanja potvrde o završetku srednjeg obrazovanja, državna matura će imati i kvalifikacioni karakter za sve učenike koji žele da nastave školovanje", kažu za "Novosti" u Ministarstvu.
 
Navode da će se fakulteti unapred opredeliti za nivo određenih predmeta, obaveznih ili izbornih, a nekima, kao što su umetnički, biće ostavljena mogućnost da vrše dodatne provere veština i znanja.
 
"Novosti" navode i da je u Ministarstvu rečeno da će srednjoškolci imati više probnih ispita, odnosno dva pilot-projekta, u maju ove i maju sledeće godine, a probni ispit biće sproveden i u martu ili aprilu 2022.
 
Prema ranijim najavama, test na državnoj maturi imaće 40 zadataka, od toga će 10 biti sa osnovnog nivoa, 20 sa srednjeg i 10 sa naprednog nivoa, a ispit će trajati četiri sata i održaće se istovremeno.
  • Ucenik

    16.01.2020 19:32
    Nikad dovoljno informacija
    Da li neko mozda zna kako ce funkcionisati upisivanje ako neko pauzira? Na primer, generacija koju ne zahvata matura, kako ce upisati fakultet ako bude pauzirala godinu? Zato sto ce se onda traziti matura, a nece polagati prijemni. Meni tu nista jasno nije i ne mogu da nadjem informacije. Ako niko ne zna, da li mozda znate kako i gde mogu doci do tih informacija?
  • Idiot

    14.01.2020 20:55
    Pita
    A šta je sa nezavisnošću fakulteta? Srednje škole i njeni profesori će nadzirati veliku maturu. Pa svi znamo kako će to značiti bolji prolaz dece iz provincije, od kojih mnoga ni srpski ne znaju dovoljno. Svašta, ali baš svašta.
  • Zorica

    14.01.2020 01:53
    Nema veze sa mozgom
    Ja sam zavrsila sve skole u Srbiji i studirala u toj istoj Srbiji. Zivim i radim vec 7 godina u inostranstvu. Kod nas kada se ide na studije nema se mogucnost rada za studente. Zasto.? Zato sto ljudi koji su zavrsili fakultete nemaju posao u toj istoj Srbiji. Uce se nepotrebne stvari, deca ne nauce nista u skolama, sve se svodi da se uzimaju dodatni casovi, knjige 3 izadvacke kuce pa niko ne moze da koristi knjige od starije generacije. Pre su bili Prosveta i Nolit. Kad su deca na raspustu oni isto uce jel kada se vrate ih bombarduju sa kontrolnima. Na studijama tj. Drzavnim fakultetima se profesori ponasaju bahato, nadmeno i neki se izivljavaju i lece svoje frustracije. Vecina uoisanih ima veze i polazu ispite pteko veze. Korupcija na visokom nivou.
    Kada knjige za celu osnovnu skolu budu besplatne, kada nasi studenti budu mogli uz rad i da studiraju i tako sticu znanje i praksu onda mozemo da kazemo da se vidi neki napredak. Za sada tonemo sve dublje u ponor i imamo situaciju da nam se na godisnjem nivou iseli 60.000 iz zemlje. Neko ko zivi na Zapadu i vidi razlike izmedju naseg obrazovanja i obrazovanja u Srbiji. Na zapadu dece uce manje, uce stvari koje ce im trebati u zivotu sto se tice strucnih skola. Svi rade uz studije, imaju mnoge pogodnosti. Primer u nasim skolama stranog jezika. Deca uce gramatiku, da pisu a konverzacija nije nikom jaca strana. Na zapadu je akcenat na konverzaciji. Primera je mnogo. Zasto se ne ugledamo na Finski sistem skolastva kao najbolji model

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija