Đorđević: Pogodile su me vesti o pogibiji radnika, trebalo je da imaju zaštitna sredstva

Mene je najviše kao ministra pogodilo kada su mi prošle godine saopštili da svi oni koji su poginuli na građevini ne bi poginuli da su koristili zaštitna sredstva, izjavio je ministar za rad Zoran Đorđević na konferenciji posvećenoj predstavljanju rezultata rada tog ministarstva u 2019. godini.
Đorđević: Pogodile su me vesti o pogibiji radnika, trebalo je da imaju zaštitna sredstva
Foto: 021.rs
Odgovarajući na pitanje novinara o zloupotrebama kada je reč o angažovanju radnika na privremenim i povremenim poslovima, Đorđević je, između ostalog, rekao da su "privremeno-povremeni poslovi nešto što svakako treba da postoji". "Takav modalitet jeste izmišljen zato što postoji potreba za tim", rekao je ministar, a preneo radnik.rs.
 
"Znam da dosta pitanja postavljate i oko pogibije radnika", odgovorio je Đorđević novinaru portala radnik.rs, navodeći statistiku da je "u građevinskoj delatnosti 2011. bilo 6.705 gradilišta, a 23 smrtna slučaja". "Ove godine imamo 20.406 gradilišta, a imali smo 19 smrtnih slučajeva", kazao je ministar.
 
On je takođe naveo da je broj pogibija građevinskih radnika na radu 2019. bio 19.
 
U promotivnom video snimku Ministarstva rada koji je emitovan na konfereniji Marina Furtula, vršilac dužnosti direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, navela je da je 2019. godine smanjen broj smrtnih povreda na 49, što je manje nego 2018. godine kada je 53 radnika izgubilo život na radnom mestu.
 
Pored toga 2019. godina je bila proglašena godinom bezbednosti i zdravlja na radu od Vlade Srbije. Đorđević je naveo da ga je pogodila informacija koju je dobio prošle godine da "svi oni koji su poginuli na građevini ne bi poginuli da su koristili zaštitna sredstva".
 
"To je mene najviše povredilo jer smo toliko radili na tome i toliko medijski promovisali, a tu nekada nije samo greška poslodavca. Recimo imate poslodavca koji je pružio sve mere bezbednosti i zdravlja na radu, ali neko je krenuo od toga da 'neće meni da se desi'. Još jednom apelujem na radnike, da tamo gde im ne daju (poslodavci), da traže, a tamo gde imaju, da koriste zaštitna sredstva", rekao je Đorđević.
 
Međutim, kako navodi portal, svi zahtevi za dokumentacijom koje je Ministarstvu za rad tokom 2019. godine upućivao radnik.rs u vezi sa pogibijama radnika, odbijeni su. Naime, Ministarstvo za rad odbilo je svih pet zahteva za dostavljanje izveštaja o inspekcijskom nadzoru za četiri slučajeva pogibija na radu i jedan slučaj teške povrede na radu sa obrazloženjem da bi otkrivanjem tih informacija ugrozio sudski postupak koji je u toku, kao i da se dokumentacija ne nalazi kod Ministarstva rada već kod tužilaštva.
  • Milan NS

    15.01.2020 07:43
    Ministre Đorđeviću
    stavi ti šlem na glavu, obuj zaštitne cipele i zaštitno odelo i skoči sa sedmog sprata.
    Ili uđi u rov, a neka te zatrpa 20 kubika zemlje.
    Pa preživi
  • Станко

    15.01.2020 06:33
    Жал
    Инспекцијски надзор заштите радника је још увек слаб. Превентивно, Предузетник се кажњава ПРЕКРШАЈНО, а исто је тако и после погибије. Из тог разлога послодавци не размишљају о заштити радника на грађевинама. Закон као да нема намеру да штити животе радника. За сваки живот Послодавац мора да одговара КРИВИЧНО. УБИСТВО. Прошло је време када је радника било на требовање.
  • ...

    15.01.2020 02:29
    Tvoj gospodar nam je vec dao do znanja sta vi mislite o smrti radnika.
    Mislim na pravdanje smrti radnika pricom o peracima prozora.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija