I ove godine o trošku RFZO operacija katarakte, dijaliza i drugi tretmani kod privatnika

I ove godine o trošku RFZO osiguranici će moći i u privatnim klinikama da operišu kataraktu, urade vantelesnu oplodnju, odu na dijalizu, koriste hiperbaričnu komoru, podignu lekove na recept u privatnim apotekama.
I ove godine o trošku RFZO operacija katarakte, dijaliza i drugi tretmani kod privatnika
Foto: Pixabay
Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) raspisao je 30. decembra javni poziv za ugovaranje usluga privatnim klinikama koje nisu u mreži javnog zdravstva. Poziv za potpisivanje ugovora traje do 31. januara.
 
Direktorka RFZO dr Sanja Radojević Škodrić kaže da se iz godine u godinu povećava broj usluga, odnosno privatnih ustanova sa kojima RFZO potpisuje ugovore.
 
Tokom prošle godine operacije katarakte, osim državnih, radilo je i 17 privatnih ustanova, te je tako lista čekanja smanjena za 11.500 osiguranika.
 
"To je zaista najveći pomak koji se desio. Sada na listi čekanja za senilnu i presenilnu kataraktu ima oko 10.000 ljudi. To su uglavnom osobe koje u ovom trenutku i ne mogu da budu operisane zbog starosti ili udruženih bolesti koje imaju", kaže Škodrić za Tanjug.
 
Procedura
 
Procedura za odlazak na lečenje u privatne klinike, koje imaju potpisan ugovor sa RFZO, ista je kao i za državne. Pacijent mora da se obrati izabranom lekaru koji ga upućuje kod lekara specijaliste i on procenjuje da li je za operaciju ili ne. Ukoliko je za operaciju stavlja ga na listu čekanja, koja se šalje u RFZO. Pacijenti se anketiraju da li žele u privatnoj ili državnoj ustanovi da se operišu.
 
RFZO je prošle godine za operacije katarakte osiguranih lica, privatnim klinikama platio 1,5 milijardi dinara.
 
Prošle godine proširena su i prava pacijenata za lečenje hiperbaričnom oksigenacijom. Na taj tretman najčešće se šalju pacijenti zbog raznih infekcija, u slučaju sepse, kod dijabetesa i komplikacija dijabetesa. Do prošle godine RFZO je imao ugovor samo sa jednom ustanovom za terapiju hiperbaričnim kiseonikom, a prošle godine je potpisan sa pet. Za lečenje pacijenata u hiperbaričnoj komori Fond je izdvojio oko 300 miliona dinara.
 
Na vantelesnu oplodnju (VTO) parovi u Srbiji, osim državnih ustanova, prošle godine mogli su da idu u 11 privatnih klinika. Proširena su prava osiguranih lica te od prošle godine žene do 42 godine imaju pravo na šest pokušaja VTO.
 
"Prvi put od prošle godine država plaća i zamrzavanje embriona. O trošku RFZO može da se zamrzne do šest embriona. Za vantelesnu oplodnju prošle godine smo izdvojili 650 miliona dinara", navela je Škodrić.
 
Sa privatnim klinikama ugovore o dijalizi RFZO potpisuje još od 2006. godine. Prošle godine su potpisani sa dve ustanove i za te namene se izdvaja godišnje oko četiri milijarde dinara.
 
RFZO od 2013. godine sklapa ugovore i sa privatnim apotekama, tako da pacijenti lekove na recept i medicinska pomagala mogu da podižu i kod njih. Škodrić kaže su u 2019. godini potpisani ugovori sa 782 privatne apoteke. Samo za lekove na recept privatne apoteke fakturisale su 31 milijardu dinara, a za medicinsko tehnička pomagala tri milijarde dinara.
 
Bilo je i apoteka sa kojima je raskinut ugovor, jer nisu izvršavale svoje ugovorene obaveze. Škodrić najavljuje rigorozne kontrole u ovoj godini.
 
Ona pojašnjava da RFZO potpisuje ugovore sa privatnicima za sve zdravstvene usluge za koje državne ustanove nemaju dovoljno kapaciteta i da su dosadašnje analize pokazale da nema dovoljno kapaciteta za pojedine dijagnostičke procedure.
  • Mira

    26.12.2022 22:29
    Ma kakva lista
    Nije moguće doći do specilaliste a kamo li na lustu. I ako neki slučajem diđeš do specijiste nema šamse da dođeš na listu dođn. Kaže nema mesta. Sve popunjeno. I ako se oslobodi možda neko mesto na listi lekar kaže da on ne može non stop da bude na aplikaciji i juri mesto. Veli ako nađeš vezu dođi ja ću dati uput. I tako posle 10 meseci ja ne nađoh vezu i platih 79000 privatno, +pregled 6300+antigenski 1500h krvnu sliku 750 +kardiologa 4000din.p0a vi viditr. Zbog toga sam 45godina uplaćivala zdravstvo u Rfzo. Sramota
  • ljubisa

    18.10.2022 20:23
    dali je moguce
    pitam a neznam koga dali u ovoj drzavi postoji neka istina i dali je moguce da je nemogoce operisati kataraktu ako si siromasnog stanja dali to znaci da ko je siromah nema pravo ni da gleda
  • Djole

    11.05.2022 17:47
    Laz
    Ovo je velika laz... U praksi nema nista od toga...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija