Pet miliona evra iz budžeta za ponovnu gradnju dvorca Obrenovića

Vlada Srbije će s pet miliona evra finansirati ponovnu izgradnju dvorca Obrenovića u selu Takovu, koji je izgoreo 1917. godine, kazao je predsednik Opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.
Idejno rešenje postoji, priprema se projekat, rekao je Kovačević uz ocenu da će izgradnja replike dvorca, "zbog ogromnog istorijskog i kulturnog nasleđa Obrenovića", biti važna za razvoj turizma.
 
Navodno će ceo kompleks osim samog dvorca sadržati parkovske površine, veštačko jezero sa svim sadržajima koji bi mogli da privuku turiste. Ideja je da dvorac bude polurezidencijalnog karaktera, da se u njemu primaju zvanice od najvažnijeg državnog interesa, dok bi drugi deo dvorca bio otvoren za posetioce.
 
Narod platio i gradio dvorac u kojem Obrenovići nikad nisu prenoćili
 
Tadašnji načelnik Rudničkog okruga Svetozar Šurdilović pokrenuo je inicijativu 1899. godine da se ovo zdanje podigne o trošku naroda nadajući se da će tako steći poseban ugled i privilegije kod kraljevskog para, naročito kod kraljice Drage koja je poreklom iz tog kraja. Naterani seljaci i neimari su se prihvatili posla, dovozio se kamen i pesak s Morave, kreč iz Dragačeva, građa sa Zlatibora...
 
"Narod je teran i danju i noću. I majstori su na smenu radili sve dok se taj pusti dvorac nije završio. Strašne kletve su tada pale na kralja, njegovu porodicu i taj dvor, kao i na sve one koji su odobravali da se on zida", zapisao je u svom dnevniku tamošnji paroh Stanojlo Kovačević, a preneo je Blic.
 
Uz svu muku ovaj trospratni letnjikovac je podignut stotinak metara od čuvenog Takovskog grma. Prema narodnom predanju, tokom gradnje dvorca je udario grom i srušio Takovski grm, pod kojim je Miloš podigao Drugi srpski ustanak što je, kako se priča, bio loš znak za Obrenoviće.
 
Izgrađen narodnim "kulukom" za nepune dve godine, dvorac u Takovu je predat na korišćenje poslednjim Obrenovićima na Malu Gospojinu 1901. godine. Tog dana je priređen svečani doček i predaja ključeva, pa se od ranog jutra okupila masa naroda i velikodostojnika, ali prošlo je dosta vremena dok topovi nisu počeli da gruvaju u čast kralja i kraljice.
 
U dvorcu je bio priređen ručak o kakvom je siroti narod dugo pričao i prepričavao. Predveče, sa prvim mrakom, a na iznenađenje mnogih, Draga i Aleksandar su sa svojom svitom krenuli za Beograd. Osećalo se razočaranje što kraljevski par nije želeo ni da prenoći svom novom velelepnom zdanju. Tako je odmah posle svečane predaje dvorca, on ostao prazan.
 
Trospratna građevina "švajcarske spoljašnjosti i šumadijske unutrašnjosti", vrlo brzo je ostala sama i zapuštena te je počela da propada. Kralj i kraljica nikad više nisu posetili ovaj dvorac, a nije prošlo mnogo do 29. maja 1903. godine kada su ubijeni.
 
Ubrzo je celokupno pokućstvo, za koje se procenjuje da je sadržalo oko 2.500 vrednih predmeta, razgrabljeno, prodavano i preprodavano pa su se tako sva pokretna imovina kao i nakit namenjen kraljici Dragoj našli u vlasništvu mnogobrojnih ustanova i privatnih lica.
 
Zaboravljen i ogoljen, dvorac je 1917. tokom Velikog rata stradao u požaru i skoro potpuno nestao sa lica zemlje, da bi bio dokrajčen u Drugom svetskom ratu 1943. godine.
 
Danas se u Muzeju rudničko-takovskog kraja naleze neki eksponati za koje se pouzdano zna da su bili sastavni deo inventara Takovskog dvorca.
  • Pozdrav bilmezima

    17.01.2020 16:10
    Ono dete od godinu dana što ne može da dobije lek od RFZO.... vas pozdravlja.
    Kaže, pozdraviće vas i na izborima!
    A i posle njih, na ulici.
  • Obrenovicevac

    17.01.2020 00:54
    Dvorac
    Obrenovici su posle sramne izdaje i uzasnog pokolja, doziveli uzasno unizavalje i anatemisanke od strane nove dinastije...Apsolutno podrzavam obnovu dvora u Takovu! A kralja Jugoslavije na Terazijama, na mestu ubistva Obrenovica apsolutno ne podrzavam!Na tom mestu, u ulici Kralja Milana treba da se postavi spomenik prvom kralju posle Kosova-Milanu IV Obrenovicu!
  • A

    16.01.2020 17:06
    Jedan Miloš obrenović, koji je napravio Gamzigradsku banju basplatnu za upotrebu, ovo ne bi podržao. Inače pola milijarde dinara je koštalo uređenje trotoara oko Promenade, ili parking ispred Lidla sa semaforom, u Jaše Tomića , ilustracije radi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.