Rekonstrukcija aerodroma "Nikola Tesla" u narednih pet godina, gradiće se nova staza i terminal

Izgradnja umetnute poletno-sletne staze, pored obnavljanja postojeće glavne, jedan je od prvih graditeljskih zahvata na aerodromu "Nikola Tesla" u narednih pet godina, piše Politika.
Rekonstrukcija aerodroma "Nikola Tesla" u narednih pet godina, gradiće se nova staza i terminal
Foto: 021
List navodi da je taj poduhvat, između ostalog, najavila francuska kompanija Vansi Erports, kada je pre dve godine uzela najveću srpsku vazdušnu luku u koncesiju na 25 godina, a planski dokument koji će omogućiti ulaganje u taj kompleks u Surčinu na javnom je uvidu do 10. februara.
 
Osim rekonstrukcije i dogradnje, nacrtom plana detaljne regulacije "Nikole Tesle", koji obuhvata 1.870 hektara, predviđena je velika transformacija pre svega zemljišta uz autoput. Buduća privredno-komercijalna zona prostiraće se na 250 hektara južno od autoputa Beograd-Zagreb, a predviđena je i izgradnja putne i železničke veze grada i aerodroma.
 
Podizanje druge poletno-sletne staze, novog putničkog terminala i pratećih tehničkih i servisnih sadržaja predviđeno je tek posle 2043. godine, kada Vansijevo upravljanje aerodromom prestaje.
 
Gradski urbanista Beograda Marko Stojčić objašnjava za Politiku da do 2043. godine koncesionar i Vlada Srbije očekuju 15 miliona putnika godišnje, što je trostruko više nego danas i ta brojka govori o potrebi da se gradi druga pista i novi kompleks aerodroma.
 
On kaže da će koncesionar, kako bude rastao broj putnika u naredne dve decenije, dograđivati objekte za terminal i infrastrukturu.
 
"Zbog proširenja aerodroma i novih privredno-komercijalnih zona otvara se oko 10.000 novih radnih mesta, a povećanje broja putnika direktno će se odraziti na turizam u Beogradu. Cilj nam je druga pista, što će biti znak da smo postali ozbiljan ne samo turistička, nego i ekonomska destinacija", istakao je Stojčić.
 
On je izrazio uverenje da će plan, koji je izradio Urbanistički zavod Beograda, biti usvojen do kraja marta.
 
Nacrt plana detaljne regulacije "Nikole Tesle" obuhvata i kulturna dobra - Muzej vazduhoplovstva, Jevrejsko groblje na ledinama i arheološki lokalitet Vrbas - praistorija u Surčinu.
 
Groblje na Ledinama, na mestu koje se naziva Trostruki surduk, jedno je od prvih stratišta Jevreja na području okupiranog Beograda u Drugom svetskom ratu. Tu su Nemci krajem 1941. godine streljali i zakopali grupu od 240 Jevreja i manji broj Roma. Mesto zločina obeleženo je spomen-pločom koju je postavilo Udruženje boračkih organizacija Novog Beograda 20. oktobra 1946. godine.
  • Đorđe

    19.01.2020 10:17
    Mi se ne stidimo...
    Baš čitam da Greta ne leti, stidi se letenja zbog zagađenja planete. Mi se ne stidimo, dva nova aeroroma, poširenje Surčina. Zar ne bi bilo bolje da se putuje vozom, čistim brzim vozom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.