Savić: Dug bivše SFRJ nije veliko opterećenje za Srbiju

Profesor ekonomije Ljubodrag Savić rekao je da dug bivše SFRJ nije veliko opterećenje za Srbiju, koja duguje 1,9 milijardi evra.
Savić: Dug bivše SFRJ nije veliko opterećenje za Srbiju
Foto: Pixabay
Savić je za TV "Prva" objasnio da se najveći deo tog duga, milijardu evra, odnosi na Pariski klub, 670 miliona na Svetsku banku, a tu su i Kuvajt i još neki manji dugovi.
 
On je dodao da će Srbija tokom ove godine po osnovu glavnice i kamate na ove zajmove dati 241,64 miliona evra, a rate će kreditorima plaćati do 2041. godine.
 
"To je samo manji deo onoga što danas Srbija duguje", istakao je Savić i naveo da je ukupan dug oko 28,5 milijardi evra.
 
Savić je podsetio da je bivša SFRJ 1991. godine imala 15 milijardi duga, a danas su se zemlje bivše zajedničke države verovatno približile cifri od 200 milijardi dolara ukupno.
 
"Taj dug je najvećim delom utrošen na kapitalne objekte koji postoje i danas, dok je jedan deo uzet i za izgradnju fabrika koje su u međuvremenu propale", ukazao je Savić.
 
On je napomenuo da je, prema ugovoru o sukcesiji, Srbija preuzela tačno onoliko dugova koliko je ugovoreno, kada se otcepila Crna Gora.
 
Savić je rekao da su Hrvatska i Slovenija davno eliminisale dugove, te da nema razloga da to ne uradi i Srbija.
  • Pera

    19.01.2020 10:56
    Nije puno
    Neka, dodacemo jos 18 milijardi za otplatu restitucija umesto rezervisanih 2 miijardi. a mozda im dodao jos koju godinu grejs perioda ili umanjenje duga za prevremenu otplatu :)
  • B

    19.01.2020 10:45
    Iznenadjen&uvredjen
    Ko ste Vi, gospodine Savicu, da protivrecite "Novostima", najvecem organu Sluzbe?
    Ako je Sluzba, tj. "Novosti" utvrdila da je Tito najveca stetocina i antisrbin ikada, a utvrdila je, ako je izjavila da cemo NJEGOVE (on je to uzeo za licnu potrosnju, zar ne, braco Srbi i sestre SrBkinje?) dugove vracati jos 321487 godina, onda je to tako i drugacije ne moze da bude!
    "Sitnica" da 10 (deset) godina nismo placali dugove jer smo bili zauzeti unistavanjem Jugoslavije i gubljenjem 4 rata nekako je promakla kako "novinarima na zadatku", tako i apologetama velikosrpstva. Druge bivse republike SFRj su uglavnom te dugove vec regulisale.
    Mrznja Sluzbenika prema Titu i Jugoslaviji je sasvim razumljiva, jer je on jos 1966 rekao da je UDB-a "otudjena sila iznad drustva". To je najbolja definicija Sluzbe, ikad.
  • V

    19.01.2020 10:44
    @Siniša
    bolje ne potežite to jer ako bi se tako gledalo, Srbija zbog svih ratova u kojima "nije" učestvovala, duguje puno puno više.

    Plus duguje poprilične novce koje je Milošević uzeo iz federalne kase SFRJ bez ikakvog pitanja i osnova, time stvorivši još jedan razlog za raspad SFRJ.

    Najveći krivac i najveći remetilac i rušitelj je Srbija.
    Ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što je jedina sa svima ratovala.
    Svi drugi su imali samo 1, eventualno 2 neprijatelja, a Srbija 5.
    Ko je onda najkrivlji i najratoborniji? I još sve ratove izgubio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.