Državni sekretar: Uvesti kontrolu pravosuđa, recimo da predsednik postavlja sudije

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić izjavio je da Ustav Srbije mora da se menja kako bi pravosuđe dobilo eksternu kontrolu, jer su sudstvo i tužilaštvo, kako je rekao, postali "neodgovorna grana vlasti" i "zatvoreni sistem koji vodi računa samo o sebi".
Državni sekretar: Uvesti kontrolu pravosuđa, recimo da predsednik postavlja sudije
Foto: 021.rs
Naveo je primer Francuske u kojoj, kako je rekao, sudije i tužioce postavlja predsednik države.
 
On je, gostujući na TV Prva, rekao da je Ministarstvo pravde tokom procesa evropskih integracija izgubilo ingerencije i da su tužilaštvo i sudstvo "postali dva potpuno zatvorena sistema, po sistemu vrana vrani oči ne vadi", prenosi N1.
 
"Sudstvo i tužilaštvo postali su neodgovorna grana vlasti, zatvoren sistem koji vodi računa samo o sebi i koji niko ne kontroliše eksterno", ocenio je Ilić.
 
Problem, kako je rekao, vidi u tome što sudije biraju sudije, a tužioci biraju tužioce. Kao moguće rešenje naveo je primer Francuske.
 
"Mi imamo, dakle, u jednoj Francuskoj, da u njihovom ustavu sudstvo i nije grana vlasti, nego autoritet, a sudije i tužioce postavlja predsednik države. A kod nas, umesto predsednika države, umesto da recimo predsednik Vučić postavlja sudije, imamo da oni koji sede sa kriminalcima u hotelu 'Šumadija' to rade", kazao je Ilić.
 
Upitan da li je to mešanje u nezavisnost pravosuđa, rekao je da je od političkog pritiska, za razliku od drugih pritisaka, "napravljena fama".
 
"Sada moramo da promenimo Ustav, moramo da promenimo pravila igre, moramo da otvorimo taj krug, pravosuđe mora da dobije eksternu kontrolu", rekao je državni sekretar u Ministarstvu pravde.
  • o lala

    22.01.2020 15:56
    U jednoj Francuskoj...
    A u drugoj Francuskoj strajkuju mesecima zato sto su smanjene penzije,sto je poskupeo hleb...
    U drugoj Francuskoj bi ovaj iz jedne Francuske bio nagradjen otkazom zbog ovakvih izjava....
  • Армаггедон

    20.01.2020 15:52
    Какав идиот од човека,каже у једној француској?а ми од француске једно 100 година.
  • ?

    20.01.2020 11:22
    ?
    Narod koji je ovo izabrao toliko je neprosvecen da verovatno mirno spava ne misleći ni na sebe ni na svoju decu.
    Ovo više nije "Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu"-D.Maksimovic,ovo je prava ali prava,ludnica"Let iznad kukavičjeg gnezda".
    ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.