Istraživanje: Više od polovine mladih je za "jakog vođu"

Više od polovine mladih smatra da je "Srbiji potreban jak vođa i lider kojeg će narod slediti", dok manje od petine podržava uspostavljanje Srbije kao monarhije, utvrđeno je istraživanjem o mladima koje je na svom sajtu objavila Krovna organizacije mladih Srbije.
Istraživanje: Više od polovine mladih je za "jakog vođu"
Foto: 021.rs (ilustracija)
Demokratija je najbolji oblik vladavine - smatra 43 odsto ispitanih mladih u Srbiji, dok se 31 odsto s tim ne slaže, preneo je list "Danas". 
 
Istraživanje je pokazalo da čak šest od deset mladih nije umelo da kaže gde je na skali "levica-centar-desnica", dok među onima koji to umeju, postoji balans između levice i desnice. Ulazak Srbije u EU podržalo bi 38 odsto ispitanika, dok 40 odsto daje negativan odgovor.
 
Tek 7,3 odsto ispitanika tvrdi da je potpuno zadovoljno obrazovnim programom u Srbiji, dok je svak peti ispitanik sasvim nezadovoljan.
 
Među zaposlenim ispitanicima, čak je 61 odsto onih koji navode da ne rade na poslu za koji su se školovali, a četvrtina smatra da na tržištu ne postoji potreba za njihovim zanimanjem. Čak dve trećine mladih planira da se iseli iz Srbije, a najviše pominju da žele u Zapadnu Evropu (47 odsto).
 
Po ovom istraživanju tek petina ispitanika smatra da u Srbiji postoji sloboda medija. 
 
Prvi put je u istraživanju za 2019. godinu Instagram je pretekao Fejsbuk po korišćenju među mladima (91,3 odsto naspram 89,9 odsto), a slede Jutjub, Tviter i Linkedin. Štampa i TV sve su manje zanimljivi mladima u Srbiji, a tako je i u svetu. 
 
Trećina ispitanika je navela da je bila izložena "digitalnom nasilju", dok su nasilje u "realnom okruženju" iskusile dve trećine ispitanika. Kao najčešće uzroke nasilja mladi navode porodične odnose, društvene odnose koji promovišu nasilje i odsustvo i pad društvenih vrednosti u Srbiji.
  • Mad Hatter

    20.01.2020 13:49
    Idolopoklonstvo je vrlina neukog naroda i orudje primitivnih diktatora.

    Bolji rezultat ankete nisam ni ocekivao imajuci u obzir u kakvmo je stanju skolstvo.
  • Čika

    20.01.2020 13:21
    Logično
    Priželjkuju "jakog" vođu i maštaju da se isele... Nije čudo što tako prolazimo na PISA testu.
  • shizofrenija

    20.01.2020 13:14
    se izgleda opasno odomacila
    Ili je u pitanju trolovanje anketara?

    Hoce vodju kog ce slediti a ovamo jedva cekaju priliku da pobegnu napolje gde nema vodje i gde narod ne sledi nikoga nego sam sebi krci put?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.