Lufthanzin avioprevoznik saobraćaće između Beograda i Prištine

Srbija i Kosovo su sa avikompanijom Lufthanza potpisali sporazum koji bi trebalo da omogući obnovu avio linije Beograd-Priština posle više od 20 godina.
Lufthanzin avioprevoznik saobraćaće između Beograda i Prištine
Foto: Pixabay
Pismo o namerama potpisano je u američkoj ambasadi u Berlinu, u prisustvu ambasadora SAD i specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela i američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajena.
 
U ime Srbije pismo o namerama je potpisao državni sekretar Ministarstva privrede Milun Trivunac, a sa kosovske strane generalni direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva Kosova Eset Beriša.
 
O'Brajen je sporazum nazvao "istorijskim", dodajući da su komercijalne veze "žila kucavica moderne ekonomije". 
 
Na relaciji Beogard-Priština leteće avioni Lufthanzinog prevoznika Eurovings (Eurowings), čiji je predstavnik rekao da će letovi biti obnovljeni pošto Srbija i Kosovo otklone preostale prepreke, prenela je agencija AP. 
 
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je ranije danas povodom potpisivanja pisma o namerama između Ministarstva privrede Srbije i kompanije Lufthanza o ponovnom uspostavljanju avio linije Beograd - Priština da bi ta linija mogla da zaživi "nakon ukidanja taksi na robu iz centralne Srbije" i nakon što dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen.
 
Prema njegovim rečima, zvaničnici iz Beograda će o toj nameri obavestiti i UNMIK i KFOR koji su, kako je dodao, po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i po Vojno-tehničkom sporazumu, zaduženi za kontrolu i koordinaciju u ime Srbije u vazdušnom prostoru Srbije na Kosovu. 
 
Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je potpisivanje pisma o namerama za ponovno uspostavljanje avio-linije Beograda-Priština kao "važan korak za kretanje građana i proces normalizacije".
 
"Ponovno uspostavljanje aviosaobraćaja između Beograda i Prištine može samo da donese dobro", rekla je potpredsednica vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović dodajući da je i istakla da se već neko vreme radi na uspostavljanju administativnih i tehničkih uslova.
 
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je nameru aviokomapnija Eurovings i Lufthanza grupe da uspostave direktne letove između Beograda i Prištine, na osnovu pisama o namerama potpisanih danas u Berlinu.
 
Izvršni operativni oficir Evrovingsa Majkl Kniter izjavio je da bi letovi između Beograda i Prištine trebalo da počnu nakon što obe države uklone prepreke u regulativi.
 
AP je preneo da bi na dvadesetpetominutnom letu letela Lufthanzina niskobudžetna kompanija Evrovings, koja već ima avion stacioniran u kosovskoj prestonici, preneo je AP.
  • dragan perković

    21.01.2020 07:01
    Ah
    Sledeće-ambasada republike Srbije (namerno reč republika malim slovima).
  • Da

    20.01.2020 19:14
    E, jesu lukavi!
    Neka nemački avioni idu u ruke tim tamo... pa ako nešto urade neka ih Nemci tuže...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.