Blic: Izmenom zakona se "na mala vrata" dozvoljavaju mini hidroelektrane

Predložene izmene Zakona o planiranju i izgradnji, koji je ušao u skupštinsku proceduru, mogle bi da na mala vrata otvore mogućnost izgradnje malih hidroelektrana i na područjima koja za to nisu predviđena planskim dokumentima.
Blic: Izmenom zakona se "na mala vrata" dozvoljavaju mini hidroelektrane
Foto: 021.rs
Da su ovakve strepnje realne misle i pojedini dobri poznavaoci problematike mini hidroelektrana (MHE) u Srbiji, piše Blic.
 
S druge strane, u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tuo kategorički negiraju i ističu da je cilj izmene zakona sasvim drugi i da se predložena izmena uopšte ne tiče malih hidroelektrana.
 
Član 17 pomenutog predloga zakona, predviđeno je da se član 60 stav 3 Zakona o planiranju i izgradnji izmeni tako što će se posle reči "turista" dodati zapeta i reči "objekti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora". Ova pomalo nemušta formulacija deluje potpuno neupadljivo i iz nje se ne može mnogo saznati dok se ne pročita pomenuti član čije se izmene traže.
 
"Urbanistički projekat se može izraditi i za izgradnju objekta koji je u funkciji obavljanja delatnosti poljoprivrednog gazdinstva, odnosno delatnosti seoskog, turističkog domaćinstva, nautičkog turizma i/ili lovnog turizma (npr. objekti za preradu i čuvanje poljoprivrednih proizvoda, objekti za smeštaj i ishranu turista i slično), za područje koje nije u obuhvatu planskog dokumenta koji se može direktno primeniti", navodi se u članu 60 pomenutog zakona. 
 
Kada se iza reči "turista" doda zapeta i ubace predložene reči, dolazi se do suštine da će urbanistički projekat za područje koje nije u obuhvatu planskog dokumenta moći da dobiju "objekti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora". 
 
Da su takve slutnje realne smatra i dekan Šumarskog fakulteta prof. dr Ratko Ristić.
 
"Ovakva zakonska rešenja na jedan opskuran i zakulisan način, praktično zaobilazeći važeće planske dokumente i učešće javnosti, omogućavaju izgradnju objekata koji već toliko iritiraju javnost, kao što su MHE. Na mala vrata se uvodi mogućnost izrade urbanističkog projekta za MHE, uz negiranje planskih dokumenata. Smatram da bez javne rasprave u kojoj bi učestvovao i vladin i nevladin sektor i udruženja građana to nikako ne bi trebalo da dođe na dnevni red Skupštine, a ako se ustanovi da postoji pokušaj manipulacije, to nikako ne bi smelo da se usvoji", navodi Ristić za Blic.
 
U Ministarstvu sve to negiraju i pojašnjavaju da su motivi izmene ove tačke zakona sasvim drugačiji, da se ne odnose na izgradnju MHE i da se tiču "održivog upravljanja otpadom u poljoprivrednoj proizvodnji."
 
"Ova izmena je predložena kako bi se precizirale odredbe zakona u pogledu mogućnosti korišćenja energetskih potencijala poljoprivrednih gazdinstava, odnosno da se omogući efikasno održivo korišćenje biomase i drugog otpada koji se javljaju u poljoprivrednoj proizvodnji. Na ovaj način se podstiče energetska efikasnost, podstiče se održivo upravljanje otpadom i smanjuju negativni uticaji na životnu sredinu u poljoprivrednoj proizvodnji", ističu u MGSI.
 
Tekst u celini čitajte u današnjem Blicu.
  • Realista

    22.01.2020 10:26
    Realnost
    Znači Vlada predlaže da se doda "objekti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora"

    Ako je obrazloženje Vlade za taj dodatak: da je to kako bi se precizirale odredbe zakona u pogledu mogućnosti korišćenja energetskih potencijala poljoprivrednih gazdinstava, odnosno da se omogući efikasno održivo korišćenje biomase i drugog otpada koji se javljaju u poljoprivrednoj proizvodnji. Na ovaj način se podstiče energetska efikasnost, podstiče se održivo upravljanje otpadom i smanjuju negativni uticaji na životnu sredinu u poljoprivrednoj proizvodnji" onda dodatak Zakonu treba da bude jasniji, a ne tako uopšte.

    Vlada onda treba da bude konkretnija i jasnija i da se umesto
    "objekti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora"
    doda
    "objekti za proizvodnju energije iz biomase i otpada poljoprivredne proizvodnje"
    Ovakav nastavak je u skladu sa obrazloženjem Vlade i bilo bi sve čisto.
  • мргуд

    22.01.2020 09:10
    Већ виђено
    Све ме нешто стра' да и реке не одбранимо таман к'о мостове од НАТО гамади. Ееее, да има јогурта, друга ствар....
  • White Power

    21.01.2020 23:15
    Zemlja gamadi
    Moglo je i do sada, ne dramite.
    Izdajnička vlast ima dil sa lokalnim sejmenima koji zaceve reku i upropaste eko sistem, a da za uzvrat obezbede koju desetinu krezubih glasova duduka i to je to.
    Neprijatelj ne spava, ON VLADA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija