Jović: Iako ministarstvo daje milione za pošumljavanje, lokalne samouprave neozbiljne i nezainteresovane

Zagađenje vazduha aktuelizovalo je pitanje pošumljavanja, a podaci pokazuju da je svega trećina teritorije Srbije pošumljena.
Jović: Iako ministarstvo daje milione za pošumljavanje, lokalne samouprave neozbiljne i nezainteresovane
Foto: Pixabay
Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je konkurs za dodelu sredstava Zelenog fonda za pošumljavanje. Ovo je treća godina zaredom kako Ministarstvo raspisuje konkurs kojim dodeljuje novac gradovima i opštinama koji imaju projekte za pošumljavanje.
 
Kao i prošle godine, na raspolaganju gradovima i opštinama je 41 milion dinara. Lokalne samouprave učestvuju sa 20 odsto sredstava, a Ministarstvo sa 80 odsto. Jedinice lokalne samouprave na konkurs mogu da se jave do 5. februara.
 
Pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine Jasmina Jović kaže za RTS da je prošle godine bio problem jer su pristigli projekti bili jako loši.
 
"Imali smo situaciju da je jedna lokalna samouprava poslala projekat gde je na papiru A4 formata bilo nacrtano kako to što mi treba da finansiramo treba da izgleda. Bilo je čak i situacija da nam se pojedine lokalne samouprave jave, ali ne pošalju nikakav projekat", objašnjava Jovićeva.
 
Smatra da su neke lokalne samouprave nezainteresovane ili ne shvataju ozbiljno čitav proces.
 
"Ne možete očekivati da vam neko prebaci milionska sredstva, a da vi pošaljete papirić na kojem je nešto nacrtano", kaže Jovićeva.
 
Jović kaže da je, nažalost, kako u Ministarstvu, tako i u sektoru koji vodi, jako malo zaposlenih ljudi.
 
"Grupa za pošumljavanje, organizaciona jedinica koja treba da radi poslove pošumljavanja, nema nijednog zaposlenog. Nemamo dovoljno ljudi, a nismo mogli u prethodnom periodu da zaposlimo nove ljude. U situaciji u kojoj smo se našli, koristimo kolege koje se bave geologijom ili ribarstvom, uz pomoć stručnih ljudi sa Šumarskog fakulteta koji su priskočili u pomoć", ističe Jovićeva.
 
Objašnjava da svaka lokalna samouprava koja je zainteresovana za pošumljavanje ima mogućnost da se u svakodnevnoj komunikaciji konsultuje sa zaposlenima u ministarstvu o bilo kojim problemima koje imaju. 
 
Ističe da zbog nedostatka kadrova fizički nisu bili u mogućnosti da kontrolišu postignute efekte prethodna dva konkursa, ali da je formirana komisija koja će uskoro to učiniti.
 
"Planiramo da tokom januara obiđemo sve lokalne samouprave i do 5. februara proverimo šta su uradile za novac koji smo im dodelili i koliko je sadnica posđeno", kaže Jovićeva.
 
Objašnjava da Ministarstvo zaštite životne sredine finansira samo sadnju autohtonih vrsta.
  • I eto, opet ja

    22.01.2020 10:27
    Stručni...
    ...kadrovi iz naših lokalnih samouprava i ne mogu da pošalju bolju dokumentaciju od A4 dečijeg crteža. Njihove diplome i stručnost ne dosežu dalje od toga.
    Zamislite npr Jutku ili nekog sličnog da crta planove za ozelenjavanje...
    ;-)))
  • ...

    22.01.2020 10:13
    "Ne možete očekivati da vam neko prebaci milionska sredstva, a da vi pošaljete papirić na kojem je nešto nacrtano"

    Vrlo sazet opis sposobnosti ovih na vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.