Bilčik: Razmotrićemo inicijativu za snižavanje cenzusa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je Radiju Slobodna Evropa da prati sva politička dešavanja u Srbiji i da će zakonodavna incijativa za smanjenje izbornog cenzusa biti razmotrena kada se budu procenijivali rezultati međuparlamentarnog dijaloga pre izbora.
Bilčik: Razmotrićemo inicijativu za snižavanje cenzusa
Foto: 021.rs
Bilčik je, zajedno sa evroposlanicom Tanjom Fajon, bio u delegaciji EP u međupartijskom dijalogu o izbornim uslovima, vođenom prethodnih meseci u Srbiji.
 
Profesor na Univerzitetskom koledžu u Londonu Erik Gordi rekao je Slobodnoj Evropi da je smanjenje izbornog cenzusa usmereno na to da se otvori prostor u parlamentu nekim manjim strankama.
 
"Rekao bih da je to strateški potez, znači da su računali da će neke manje stranke, lokalne ili stranke poput one Aleksandra Vulina, proširiti izbor koalicionih partnera i možda još podići nivo buke u parlamentu učešćem Srpske radikalne stranke i sličnih partija", kazao je Gordi.
 
On smatra da je predlog zakona upućen u parlament na arbitraran način, bez ikakvog konsenzusa, a upitan da li se u zemljama stabilne parlamentarne demokratije događalo da se u izbornoj godini menjaju izborni zakon rekao je da to nije nepoznato.
 
"Nije nepoznato, ali u praksi postoji period prilagođavanja, da se građani naviknu na novi sistem i nove mogućnosti koje on pruža, a mislim da ovaj zakonski predlog nije ozbiljan, nema mnogo vremena do izbora i uopšte nije bilo konsenzusa da se on predloži", kaže Gordi.
 
On ističe da je izborni cenzus legitimna tema i da parlament u Srbiji nije odraz društvenih odnosa i mogućih političkih opcija. "Mislim, međutim, da postoji otvoreniji način da se to radi i da Srpska napredna stranka tome nije pristupila na legitiman način", ocenio je Gordi. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.