Indeks percepcije korupcije pokazao: Srbija nije napredovala

Veliki broj zemalja napredovao je malo ili nimalo u borbi protiv korupcije, objavila je organizacija Transparency International indeks percepcije (CPI) u 2019.
Indeks percepcije korupcije pokazao: Srbija nije napredovala
Foto: Pixabay
Srbija ima isti indeks kao i 2018. godine - 39 od mogućih 100 poena.
 
CPI posmatra 180 zemalja i teritorija na osnovu percepcije njihovog nivoa korupcije u javnom sektoru prema podacima stručnjaka i poslovnih ljudi.
 
Najmanji nivo korupcije nosi 100 indeksnih poena, dok 0 označava najkorumpiraniju zemlju.
 
Prvo mesto na listi sa najmanje percipirane korupcije drže Danska i Novi Zeland sa 87 indeksnih poena.
 
Zemlje sa prosečnim indeksom 70 su one u kojima se sistematski primenjuju obimne kampanje finansijske regulacije, dok zemlje u kojima je taj proces mali ili nepostojeći imaju prosečan indeks od 34 ili 35 poena.
 
"Naša analiza sugeriše da su smanjenje novca u politici i promocija inkluzivnog donošenja odluka suštinski za smanjenje korupcije. Prošle godine, anti-korupcijski pokreti su dobili zamajac širom sveta uz milione ljudi koji su se udružili i progovorili o korupciji u njihovim vladama", kaže se u izveštaju.
 
Kad je reč o regionu, bolje od Srbije rangirane su Hrvatska sa 47 indeksnih poena i Crna Gora sa 45. Lošije su plasirane Severna Makedonija i Albanija sa 35 i Bosna i Hercegovina sa indeksom 36, navodi se u izveštaju.
 
U izveštaju se još kaže da trenutno stanje korupcije govori da postoji velika potreba za političkim integritetom u mnogim zemljama.
 
"Kako bi smanjile korupciju, vlade moraju da ojačaju mehanizme uzajamne kontrole, ograniče uticaj velikih suma novca na politiku i osiguraju široko učešće u donošenju političkih odluka", sugeriše Transparency International.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija