Agencija: Dekan Fakulteta veterinarske medicine zaposlio obe ćerke, kumu i šuraka, traži se smena

Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je nepotizam na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, gde je dekan Vlado Teodorović zaposlio obe ćerke, kumu i šuraka.

Piše: Gorica Nikolin

Time je Teodorović prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, utvrdio je ovaj organ i preporučio da dekan bude smenjen.
 
Kako se navodi u rešenju Agencije, Teodorović je zaključio ugovore o radu sa svojom kumom Brankom Berajom, svojom ćerkom Spomenkom Teodorović Đurić, bratom njegove supruge (šurakom) Nikolom Popovićem, a u radnom odnosu je bila i njegova druga ćerka Aleksandra Nikolić.
 
Sa kumom Brankom Berajom zaključio je četiri ugovora o radu u periodu od oktobra 2012. do jula 2013. godine, na poslovima higijeničara na određeno vreme, da bi potom u oktobru 2013. godine njegova kuma dobila i ugovor na neodređeno vreme na istim poslovima na ovom fakultetu.
 
Sa ćerkom Spomenkom Teodorović je najpre u oktobru 2013. godine sklopio ugovor na određeno vreme za poziciju istraživača-saradnika na jednom projektu, da bi potom 2014. i 2017. godine dekan donosio odluke kojima je njegova ćerka birana za asistenta. 
 
Sa bratom svoje supruge Nikolom Popovićem je od kraja 2015. do sredine 2016. godine sklapao ugovore na određeno kako bi šurak radio kao vozač, a potom je i on dobio ugovor na neodređeno vreme za isto radno mesto.
 
Njegova ćerka Aleksandra Nikolić je prvu polovinu 2017. godine provela u radnom odnosu na poslovima istraživača-pripravnika na jednom projektu Ministarstva prosvete.
 
Dekan nije pismenim putem obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije da se nalazi u očiglednom sukobu interesa, čime je prekršio zakon, ali to nije sve. Agencija je utvrdila duplu funkciju dekanu, koji je od kraja 2014. do kraja 2018. godine bio na funkciji predsednika Upravnog odbora Instituta za higijenu i tehnologiju mesa Beograd.
 
Zbog svega utvrđenog u istrazi, Agencija je preporučila razrešenje Vlade Teodorovića sa funkcije dekana Fakulteta veterinarske medicine.
 
Izjašnjavajući se na obaveštenje o pokretanju postupka, Vlado Teodorović je, između ostalog, naveo da je od imenovanja na javnu funkciju dekana Fakulteta svoj posao radio tako da nije podređivao javni interes svom privatnom interesu, da se odgovorno nosio prema svom radu i da je sve poslove obavljao savesno i pošteno.
 
Naveo je da je u periodu od oktobra 2014. do decembra 2018. godine bio na funkciji predsednika UO Instituta i da je odmah po dobijanju rešenja o imenovanju na tu javnu funkciju Agenciji podneo promenu u izveštaju o imovini i prihodima, ali da nije znao da je funkcija dekana Fakulteta javna funkcija i da je od Ministarstva prosvete upravo dobio informaciju da formalno nije funkcioner.
 
Rekao je u izjašnjenju Agenciji da je njegova mlađa ćerka Aleksandra Nikolić diplomirala kao druga u svojoj generaciji, da je odmah po završetku studija počela da radi na Institutu i da je konkurisala i kod Ministarstva, te da je upravo Ministarstvo dalo saglasnost i uputilo je da radi na fakultet. Time je Teodorović, kaže, samo izvršio odluku ministarstva.
 
Agencija je naglasila da Teodorović jeste javni funkcioner i da je vršio dve javne funkcije, te da postoji sukob interesa jer je dekan zapošljavao sebi povezana lica. Organ podseća i da su funkcioneri dužni da javni interes ne podređuju privatnom i da imaju odgovornost prema građanima, što ih suštinski sprečava da stiču bilo kakav interes ili pogodnost za sebe ili za povezana lica. 
 
Sklapajući navedene ugovore sa svojim rođacima, Vlado Teodorović je činio upravo suprotno od onoga što zakon nalaže, a Agencija u zvaničnom rešenju naglašava da je cenila njegovu odbranu, ali da nije uticala na donošenje drugačije odluke od one da dekan treba da bude smenjen.
 
Ovo je epilog priče koja se pojavila 2018. godine, kad je grupa profesora u pismu optužila dekana Fakulteta veterinarske medicine za nepotizam. Tada se dekan za list Danas izjasnio da tvrdnje grupe profesora nisu tačne, da je Ministarstvo rada uputilo inspekciju na teren, te da inspektori nisu pronašli navedene dokaze nepotizma.
  • milan baltić

    14.12.2020 20:30
    fakultet veterinarske medicine
    E, moj Cojle, slabo si informisan. Moj sin ni jednog jedinog dana nije bio zaposlen na Fakultetu veterinarske medicine. U vreme dok je bio student doktorskih studija volintirao je na Projektu i bio svaki dan na fakultetu. Od fakulteta mu nije nikad isplaćen ni jedan jedini dinar po bilo kom osnovu. Kada je prijavio izradu doktorske zaposlio se na određeno vreme(godinu dana) u Institutu za higijenu i tehnologiju mesa, posle čega je primljen za stalno. Kakav je radnik pitajte njegove šefove.
  • cojle

    16.06.2020 15:05
    Baltić
    Pa i profesor Milan Baltić je zaposlio svog sina za asistenta, na istom fakultetu. Gle čuda, sin mu i završio vet. fakultet. Radio kod oca skoro 10god, pa kad se malo zaljuljalo poslao ga dalje kod prijatelja na državne jasle. Drugi uče neko se šlepa.
  • Uskoro ex student

    28.01.2020 00:25
    sta reci
    Studirajuci sve vise mi se gadio fax, jer su mi sluzili kao primer u kakvoj zemlji zivimo. Gledam kolege lome se posteno, prosek preko 9.5, ne mogu tu da ostanu, nisu deca bitnih. Ali neke su se snalazile, davale, da ne cimaju roditelje. Gledam te povlascene, stv su brzo i lepo prolazili, nadam se da ce znati da sutradan prenesu buducim generacijama, posto su ovi sada stv losi. Ne znam na osnovu cega su birani da budu profesori, jer prvo treba videti kakvi su pedagozi. Poenta, mnogi ne znaju da prenesu svoju oblast. Fax je pun alkosa, isfrustriranih zena, 'smekera'. Svako misli da je bas njegov predmet najbitniji. Spustite se na zemlju, ovde ste zbog nas. Smenite dekana, onog Aleksica iz parlamenta za pocetak, pa sve redom koje traze kintu za prolaz.
    Nadam se da cu uskoro zavrsiti i da se necu vracati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.