Državni sekretar tvrdi: Srbija ima dovoljno lekara

Srbija u ovom trenutku nema problema sa brojem lekara, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić.
Državni sekretar tvrdi: Srbija ima dovoljno lekara
Foto: Pixabay
Vekić je naveo da je, prema podacima iz 2018. godine, između 750 i 900 lekara tražilo da im se overi licenca, što govori da su nameravali da idu u inostranstvo, da rade ili da se usavršavaju.
 
Dodao je da su proteklih godina prisutne migracije zdravstvenog osoblja sa juga i istoka Evrope na zapad i da su procene da godišnje iz Srbije ode u inostranstvo između 500 i 600 lekara.
 
Vekić je rekao da "Srbija ima dovoljan broj lekara, jer na birou za zapošljavanje ima oko 2.500 mladih lekara, kao i jedan broj medicinskih sestara".
 
Prema njegovim rečima, država je poslednjih godina uložila oko 10 milijardi dinara u modernizaciju zdravstva, a bolji uslovi za rad i veće plate preduslov su za ostanak zdravstvenih radnika u Srbiji.
 
Kako je rekao, prošle godine u Srbiji je zaposleno 6.300 zdravstvenih radnika, a "radi se na smanjenju broja nemedicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama na nivo koji je manji od 20 odsto ukupnog broja, kroz različite oblike 'autsors' angažovanja za pojedine poslove".
  • Mad Hatter

    26.01.2020 09:04
    Ja još uvek tvrdim da postoji neko takmičenje između ovih nazovi ministara kojima je svako javno obraćanje u stvari ko će da odvali veću i blesaviju laž.

    Državni sekretar ovakvom sramnom izjavom nama daje jasno do znanja da se on ne leči u Srbiji.
  • gradjanin

    25.01.2020 23:03
    nije dobro
    Nije dobro, moze se reci i neredovno stanje, u zdravstvu,,pocev od zakazivanja pregleda, placanje usluga, privatni sektor, preopterecenost zaposlenih,..., bolesno stanje i treba ga leciti.
  • @gluposti

    25.01.2020 21:37
    ako neko prica gluposti to si ti:
    1. vise bolnica u sirom Vojvodine ima CT sa dezurnim radiolozima tako da ne pokriva Novi Sad celu Vojvodinu;
    2. nemoguce da je bilo ko cekao 6h na ocitavanje CT, posto na primer uvek ima spreman tim interventnih radiologa da se radi mehanicka trombektomija ukoliko je potrebno, a ona se radi u periodu do 6h od pojave simptoma;

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.