Paraćinci "odbranili" reku: Grza bez mini hidroelektrane

Na rečici Grzi, zaštićenom prirodnom dobru treće kategorije, neće se graditi mini hidroelektrana (MHE), jer je dozvolu za izgradnju poništio organ koji ju je i izdao, izjavio je danas predstavnik Grupe građana "Odbranimo Grzu" iz Paraćina Zoran Kojadinović.
To je rezultat jednogodišnje borbe, protesta, peticija GG "Odbranimo Grzu", a građevinska dozvola je zvanično ukinuta, istakao je Kojadinović. "Ovo je pilot rešenje kako treba sve opštine da rade koje imaju problem sa izgradnjom MHE", poručio je Kojadinović.
 
Lokacijski uslovi kod nas su bili takvi da smo mogli dati sugestiju kako treba postupiti i to smo uradili. U decembru prošle godine, protekla je godina kako smo problem izložili odbornicima Skupštine opštine i predali peticiju sa potpisima 6.000 građana o zabrani izgradnje MHE na Grzi, objasnio je on.
 
"Rešili smo problem, građevinska dozvola je poništena", podvukao je Kojadinović i naveo da je cilj GG "Odbranimo Grzu" da na celoj opštini, kroz izmene i dopune prostornog i generalnog plana, ne bude mogućnosti za izgradnju MHE i takav zahtev je podnesen Skupštini opštine.
 
GG "Odbranimo Grzu", na ruku je išla i odluka odbornika Skupštine opštine, koji su bez obzira na političke opcije i stranke kojima pripadaju, bili jedinstveni da se pokrene inicijativa za obustavu izgradnje MHE na Grzi. Rečica Grza, leva pritoka Crnice, na Kučajskim planinama, duga je svega 23 kilometra, pritoke su joj Ivaništica i Velika Čestobrodica, na svom toku ima dva jezera, gornje i donje, a na donjem je bila planirana izgradnja MHE.
 
MHE na Grzi je trebalo da bude snage 499 kilovata, vrednost radova 80 miliona dinara, a investitor je dozvolu za izgradnju dobio 27. decembra 2018. godine. Na zvaničnom sajtu opštine Paraćin stajalo je da su "katastrom MHE Srbije, utvrđenim 1987. godine, na teritoriji opštine Paraćin, predviđene četiri lokacije za izgradnju, dve na Crnici i dve na Grzi".
 
Plan je implementiran u važeći Prostorni plan Srbije od 2010. do 2020. godine i usklađen u plan opštine Paraćin, istaknuto je na sajtu. Uz isticanje da će nastaviti borbu za očuvanje prirode, u zakonskim okvirima, u GG "Odbranimo Grzu", ocenjuju da bi, kako kažu "ucevljivanje Grze, koja je sa okolinom zaštićeno prirodno dobro, imalo pogubne posledice za floru i faunu ovog dela netaknute prirode Kučajskih planina i za turizam, jednu od važni grana opštine Paraćin".
  • Strelac1612

    26.01.2020 12:08
    Postovanje I Bravoooo
    Svaka cast!!!! I novinaru koji je podelio ovu vest!!!! Veliko bravoooo!!!
  • Hdjsjsjbdbd

    25.01.2020 21:08
    ALAL VERA HRABRI LJUDI
    Evo domaci zadatak za sve. Moze se!
  • Neoplanta

    25.01.2020 19:15
    Po ko zna koji put se dokazuje, da sa bagrom treba samo ostro, dok mi cutimo i gundjamo po kucama, bagra ce to koristiti za dalju ekspanziju, zato...SRSS - (Samo Revolucija Srbiju Spasava)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija