Šta donosi najavljena zabrana uvoza vozila sa "evro 3" motorom

Zabrana uvoza vozila sa "evro 3" motorom, koja bi mogla da stupi na snagu u junu, značiće da u Srbiju više neće moći da uđe automobil stariji od 14 godina.
Šta donosi najavljena zabrana uvoza vozila sa "evro 3" motorom
Foto: Pixabay
Umesto automobila proizvedenih od 2000. do 2005. godine, novom merom, praktično bi bio moguć uvoz polovnjaka sa standardom Euro 4, a čija je proizvodnja počela u junu 2005. godine.
 
Embargo bi, dakle, bio stavljen na četvorotočkaše starije od 14 godina, poput "Golfa četvorke" ali i pojedinih modela "pežoa" poput 307 ili "reno megana". U proseku, takvi automobili na našim autoplacevima, danas koštaju između 2.500 i 3.000 evra, dok su automobili sličnog ranga i godišta sa Euro 4 motorom skuplji za najmanje 500 evra.
 
U tom smislu, moglo bi se reći da bi zabrana uvoza polovnjaka sa "Euro 3" motorom mogla da znači i skuplje polovnjake za po oko 500 evra.
 
"Zabrana za Euro 3 značila bi veće cene za 10 do 15 odsto. Toliko bi praktično koštali slični automobili sa prvim većim standardom", kaže za Blic Jovan Radić, rukovodilac firme za uvoz polovnih automobila.
 
U Srbiji vozila sa "euro 3" motorom čine oko 80 odsto ukupnog voznog parka. Praktično, od ukupno 2 miliona vozila "Euro 3" motor ima oko 1,6 miliona automobila.
 
Prošle godine, za 11 meseci u Srbiju je ušlo i prvi put registrovano tačno 115.000 polovnih automobila. Od toga je čak 44 odsto odnosno 50.600 vozila imalo Euro 3 motor i bilo starije od 14 godina, pokazuju podaci kompanije "Cube Team", koja je i zvanični partner Srpske Asocijacije uvoznika vozila i delova. Što se tiče modela prednjačili su Opel ( Astra i Korsa), zatim Volksvagen ( Golf i Pasat) i Pežo
 
Godinu dana ranije u Srbiju je ušlo oko 180.000 polovnjaka, a 2017. godine 157.000 od čega je dve trećine imalo motor Euro 3 norme. Takođe, tokom 2016. godine u Srbiju je uvezeno 117.000 polovnjaka. Analize pokazuju i da je više od polovine uvezenih automobila, tokom prethodnih nekoliko godina, bilo starije od 11 godina.
 
Među automobilima koji su prošle godine prvi put registrovani 42 odsto je 2005. godište i starije. Od ukupno 154.961 prvi put registrovanog vozila, 66.307 su oni sa euro 3 motorom. Ovo je važno zato što će po svoj prilici Vlada Srbije uskoro doneti odluku da zabrani uvoz automobila sa euro 3 motorom ili starijim.
 
Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović za Danas kaže da saobraćaj učestvuje sa šest odsto u zagađenju vazduha suspendovanim česticama i oko 20 odsto u zagađenju azotnim oksidima.
 
"Ovo su podaci koje dobijamo putem međunarodne metodologije i kojima izveštavamo UN. Zagađenje suspendovanim česticama je ono što najviše utiče na zagađenje vazduha i ovo je prosek za Srbiju. Tih šest odsto nije isto u špicu u Kneza Miloša u Beogradu i na vrhu neke planine gde ni nema saobraćaja. Koliko tačno iznosi u Beogradu teško je reći s obzirom da je to promenljiva kategorija", kaže Radović.
 
Broj starih automobila koji se uvoze i kupuju jasno pokazuje da bi to bio popriličan udarac za većinu kupaca, ali i ogromnu auto-industriju koja je izrasla oko uvoza polovnjaka. Prošle godine je uvoz polovnjaka bio skoro pet puta veći od uvoza novih automobila. Na oko 34.000 novih vozila uvezeno je oko 155.000 polovnih.
 
Srpska Asocijacija uvoznika novih vozila već godinama apeluje na nadležne da zabrane uvoz ne samo automobila sa euro 3 već i euro 4 motorom.
 
Boban Nikolić, generalni sekretar Udruženja kaže da su se obraćali ministarstvima mnogo puta, a da je njihov predlog da se zabrani uvoz vozila sa euro 3 i euro 4 motorom ili vozila starijih od 10 godina.
 
"Dakle, mi ne tražimo da se zabrani upotreba već uvezenih i registrovanih vozila, već samo uvoz. Euro 3 i euro 4 motori zagađuju, emituju šest do 10 puta više štetnih gasova od euro 6 motora. Sve zemlje EU, pa i u našem okruženju BiH, Crna Gora, Albanija su zabranile uvoz euro 3 i euro 4 motora. Euro 3 je prestao da se proizvodi pre 15 godina, a euro 4 pre 10 godina", kaže Nikolić.
 
BiH, koja ima najstariji vozni park u Evropi i regionu, prilično je ozbiljno shvatila problem polovnjaka. Ova susedna zemlja je još 2016. zabranila uvoz automobila sa Euro 3 motorom.
 
Crna Gora je uvoz Euro 3 motora zabranila krajem 2018. a Severna Makedonija je pre pet godina zabranila uvoz vozila starijih od 15 godina. Albanija je prošle godine zabranila uvoz polovnjaka koja ne ispunjavaju Euro 5 normu ili su starija od deset godina.
  • Token

    04.11.2020 09:29
    Zakon
    Ljudi u srbiji voze automobile starije od 30godina a euro 3 bi im odgovarao da voze. Umesto da damo staro za novo drzava nas jos gura u rupu.
  • Maja

    28.06.2020 13:42
    Kada ce zabrana da se ne vozi vise evropski auto otpad? Kada?
    Napravili ste pakao sa uvozom tih krseva povecanje zagadjenja,problem parkinga,napravili ste parking pod prozorom stanova a ti krsevi bruje i zuje kao da su nam u stanu,.Kad zalupe vrata i gepek lupnjava je da skacemo. Oni koji to voze nece da plate parking,bahato parkiraju zagradjujau druge,dozivaju se sirenama i tuku se zbog parkinga.Mira nemamo od krseva.
  • Sasa

    26.02.2020 19:58
    Acimovic
    Zna li iko sta ce onda biti sa euro 2 motorima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.