Đorđević: Zaustavljen konkurs za odlazak medicinskih sestara u Nemačku, razmatra se raskid ugovora

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavio je da će sledeće godine biti razmotreno raskidanje ugovora sa Nemačkom o odlasku radne snage iz Srbije.
Đorđević: Zaustavljen konkurs za odlazak medicinskih sestara u Nemačku, razmatra se raskid ugovora
Foto: 021.rs
Đorđević je na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta rekao da je ovogodišnji konkurs za odlazak medicinskih sestara na rad u Nemačku "zaustavljen", jer je s partnerima dogovoreno da ove godine ne bude sproveden.
 
Takođe je naveo da je saglasan sa stavom predsednika Aleksandra Vučića da treba zaustaviti odlazak medicinskih sestara u Nemačku. Upitan o raspisivanju novog konkursa Nacionalne službe za zapošljavanje i GIZ-a za odlazak u Nemačku, Đorđević je rekao da je taj konkurs zaustavljen i da ih više neće biti.
 
On je precizirao da je dogovoreno da ove godine ne bude sproveden konkurs, a da će sledeće godine biti sagledano raskidanje ugovora sa Nemačkom.
 
Ministar je naveo da je neko ranije potpisao takav sporazum sa predstavnicima Nemačke.
  • Ilegalni građanin

    26.02.2020 13:16
    Stop medicinskim sestrama
    Ministar izjavljuje, stopira odlazak med. sestara, nekaze to je legalni odlazak. Pa kaze da se jave državi da bi legalno išli. Gospode šta je ovo? Otvori se zemljo da sa ovim detetom koje treba da ide, a jedno je već u Nemačkoj klinici preko TRIPL WIN projekta da živi upadnemo u zemlju. Pa šta čovek normalan u ovoj zemlji da kaže? Spasi mi samo decu od ovog haosa jada bede ovih prevara podvala sopstvenom narodu. Gde i u kojoj zemlji ovo još ima ovako. Čitam i neverujem svojim očima svojim očima. Pa koji standard koja plata na birou hiljade i hiljade med. Sestara preko 10 godina. Jedini spas za moju decu da rade, stvore porodicu i žive u zemlji gde vlada rad, red i zakon je odlazak u Nemačku dok ih hoće, ili bilo koju drugu . Uče nemački, engleski govore kao svoj, ili u englesko govoreno područje. Spas svaki normalan čovek traži. Vi nemate pravo da ih držite i branite da idu da rade u struci za šta su studirali. Neće biro, bedu, sažaljenje, nerad, žele da rade i da se usavršavaju. Pa neće valjda da ih vraćate u osnovnu školu da rade u fabrici za vaših bednih 25000.Samo jedan dan sedite u gradski prevoz, stanite u red u pošti, u seosku sredinu ili provinciji grad, videćete sveopštu bedu i siromaštvo zbog toga što nemaju posla. U kojoj zemlji živite.Toliko mi je teško kad vidim tekvo siromaštvo nasih roditelja dece, svih oko sebe. Narod je postao bedan, od siromaštva pohabana pocepana, izbledela odeca, obuća, neoprana,nepotsišani, neobrijan,Mislite da nezele da lepomirišu.
  • Nezaposleni

    18.02.2020 01:57
    Zaposlite ih
    Zaposlite ih, na birou ih je hiljade i hiljade. Preko 10 godina čekaju. Nemojte primati prekvalifikovane, frizerke, trgovce i ostale kako donesu diplome sa odličnim ocenama.Kako je onima koji su se redovno školovali i studirali šta mislite? Neotežavajte im život. Idu da rade u struci, Nemačka im to nudi. Lako je vama njihov standard je 0.Gde da rade i šta, ako ne ono što vole i za šta su stručni. Teška tuga je gledati ih bez nade daće do kraja života dobiti posao u Srbiji. Samo žele da rade. Gde mi to živimo pitam se? Nevolite vi našu decu više od nas. Oni su nam svo bogatstvo. Lakše nam je da ih želimo nego da ih zalimo. Uče jezike i idu tamo gde im se nudi posao da žive od svoga rada. Nežele socijalnu pomoć niti milostinju. Umorni smo i mi i oni od lažnih i praznih prica svih koji su bili, koji su sada i koji će biti na vlasti. Neverujemo više nikome. Želimo da idu dalje od ratova, sukoba, svih gluposti na ovim prostorima, gde vlada rad, red i zakon na svakom koraku. Netraje ljudski život večno. Nemaju dva života. Zna se kada se uči,kada radi, kada, stvara porodica, kada se ide u penziju. Za sve postoji vreme. Nemože da se večno čeka šarena laža, a život prođe. Nismo debili da neznamo šta je bolje za nas, pa nam treba da kažete da čekaju na birou kao poslednji bednici i prosjaci. Počeli smo odavno da se stidimo svoje bede i siromaštva mi roditelji sa fakultetom u ovoj zemlji.I mi smo ljudska bića.Samo što smo za razliku od nekih pošteni ali živimo u pogrešnoj državi.
  • Očanki roditelj

    08.02.2020 07:46
    Nada poslednja umire
    Zahvalnost svim učesnicima projekta na poštenom sigurnom korektnom odnosu i saradnji. Stariji sin položio B2 samostalno i otišao preko njih. Mlađi uči jezik na birou 11 godina, ovde nikada neće dobiti posao. Volontirao radio po hladnjačama magacinima za 25000 Sovačkim fabrikama preko privatnih prevarantskih agencija koje preko noći nestanu. Završiće nemački jezik i mlađi i otići i raditi humani posao koji voli.ukidate jedini legalan siguran odlazak naše dece a država je imala korist. Neće ići preko privatnih agencija ako sprovedene ovo u delo. Nezanima nas politika sih smo siti,žele da rade. Kupićemo kartu i za drugog sina u jednom pravcu. Reći ću Srećan put sine, a on meni kao isvi moji što su otišli po Kansdi Americi Australiji Evropi posle fakulteta,, Srbija me nikada neće videti,, ovde kada su završavali studije samo im se kaže pa kome to treba a tamo uspešni radni pošteni građani. Kada i drugi položi nemački mogu mirno i srećno da sklopim oči, zato što znam da ima od svog rada da živi u zemlji gde vlada rad red i zakon. Bog nek poživi Nemačku i moju decu u njoj. Hvala Nemačkoj za posao mojoj deci i hvala svim učesnicima projekta divni ste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.